latinica  ћирилица
11/05/2022 |  21:45 ⇒ 12/05/2022 | 08:29 | Autor: RTRS

Svečanom akademijom u Banskom dvoru obilježen Dan VRS (FOTO/VIDEO)

Svečanom akademijom u Banskom dvoru obilježen je Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg Republika Srpska puka čija je obaveza da zajedno sa narodom i našim institucijama čuva tradiciju Vojske Republike Srpske. Vojska Republike Srpske stvorena je prije trideset godina, 12. maja 1992. sa zadatkom da zaštiti stanovništvo i odbrani teritoriju. Zadatak je časno izvršen.
Svečana akademija - Dan Vojske Republike Srpske - Foto: RTRS
Svečana akademija - Dan Vojske Republike SrpskeFoto: RTRS

Himnama Moja Republika i Bože pravde počela je Akademija povodom Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg Republika Srpska puka.

Komandant Trećeg Republika Srpska puka Milorad Krajšumović podsjetio je da je Vojska Republike Srpske bila narodna, legalna, legitimna i međunarodno priznata vojna sila, koju je krasilo jedinstvo, visok borbeni moral i patriotizam. Život za Republiku Srpsku dalo je 23 755 pripadnika Vojske Republike Srpske.

- Ovo je prilika da se prisjetimo saboraca , oni treba da nam budu putokaz - rekao je Krajšumović.

Svečana akademija - Dan Vojske Republike Srpske (Foto: RTRS)

Formiranje Vojske Republike Srpske bila je ispravna odluka sa vizijom, a to je očuvanje Republike Srpske, kaže zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Mirko Okolić. Smatra, da će istorija pokazati da je to bila odbrambena vojska.

- Mi koji radimo u sistemu odbrane nastojimo očuvati svoje i poštovati tuđe - istakao je Okolić.

Odluka za stvaranje Vojske Republike Srpske bila je teška,ali neophodna i jedan od važnih istorijskih momenata,kaže predsjednica Željka Cvijanović.

Poručuje da je ono što je sa ponoosm stvarano, sa ponosom treba da se pamti. Ističe, Srpska neće odustati od politike mira i dijaloga u odnosu na neke koji prizivaju sukobe.

- Nemamo pravo da pokleknemo pred napadima, pred ucjenama pred sankcijama. Tražićemo samo ono što nam pripada, a ništa tuđe ne želimo niti nam treba - navela je Cvijanović.

Centralna manifestacija povodom Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg Republika Srpska puka biće održana sutra u kasarni Kozara u Banjaluci.