latinica  ћирилица
12/05/2022 |  07:01 ⇒ 11:06 | Autor: SRNA

U Banjaluci centralna svečanost obilježavanja 30 godina od formiranja VRS

Parastosom i polaganjem cvijeća, te centralnom svečanošću u kasarni "Kozara" danas će u Banjaluci biti obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka. Centralnoj svečanosti prisustvaće predsjednica Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.
Kasarna Kozara - Foto: RTRS
Kasarna KozaraFoto: RTRS

Programu obilježavanja 12. maja - Dana VRS i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka planirano je da prisustvuju najviši predstavnici političkog, javnog i vjerskog života, organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te ostale zvanice i gosti.

Prema programu obilježavanja, u Centralnoj spomen-sobi VRS gdje će biti održan parastos poginulim borcima VRS i civilnim žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata, a nakon biće položeni vijenci.

Centralna svečanost biće održana na stadionu kasarne Kozara, a potom su planirane i izjave za medije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Povezane vijesti:

Cvijanović: Vojsci Srpske vječna zahvalnost za slobodu

Dodik: Bez VRS ne bi bilo ni Srpske, ni slobode

Višković: Narod Srpske ima trajnu obavezu da baštini kulturu sjećanja na VRS

Čubrilović: Treći pješadijski puk čuva nasljeđe hrabre srpske vojske

Tegeltija čestitao Dan Vojske Republike Srpske