latinica  ћирилица
12/05/2022 |  07:15 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Hrasnici

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima Prvog korpusa takozvane Armije RBiH Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu za ratni zločin nad srpskim civilima u Hrasnici kod Sarajeva.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Optuženima se na teret stavljaju nezakonito zatvaranje srpskih civila, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, sakaćenja i drugi teški oblici zlostavljanja tokom 1992, 1993. i 1994. godine.

Tokom ročišta 14. aprila, svjedok Tužilaštva BiH Nedžib Berberović rekao je da su srpski civili bili zatvarani pod optužbom da su počinili neko krivično djelo.

Svjedok je naveo da su Srbi privođeni iz svojih stanova, da su to u većini slučajeva bili stariji ljudi i, kako je rekao, par mlađih, a da su među zatvorenicima bile i žene, Slobodanka Mandić, Milena Šućur i Slavka Nedić.

Svjedok je naveo da su među stražarima koji su obezbjeđivali pritvor bili Hebib, Laličić i Gadžo.

Svjedok Milosava Tošić ispričala je da je njen otac Aleksandar Stranput, zvani Aleksa, koji je imao 72 godine, odveden iz kuće u naselju Stojčevac, koju nikako nije htio da napusti.

Ona je ispričala da joj je sredinom juna Tomislav Tošić iz Crvenog krsta rekao da joj je otac stradao, a da joj je poslije rata, Slobodanka Mandić, koja je bila zatvorena sa njenim ocem, rekla da je on podlegao od batina.