latinica  ћирилица
12/05/2022 |  07:23 ⇒ 07:26 | Autor: TANЈUG

Otvoren 15. Beldoks festival

Svečanom ceremonijom u Domu omladine Beograda otvoren je 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks 2022, na kojem će, do 18. maja, publika imati priliku da premijerno u Srbiji odgleda više od 100 dokumentarnih filmova raspoređenih u 12 programskih cjelina.
Beldoks 2022. - Foto: TANЈUG
Beldoks 2022.Foto: TANЈUG

Festival je otvorio film "Muzej revolucije" Srđana Keče, nastao u koprodukciji sa Hrvatskom i Češkom Republikom, koji je dio selekcije Srpskog takmičarskog programa.

Uz Keču, autora filma posvećenog nikada završenom projektu iz 1961. godine koji je predviđao izgradnju velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Јugoslavije, dobrodošlicu posetiocima ovogodišnjeg Beldoksa poželjeli su nagrađivani autori sa prethodnih izdanja festivala: Ivan Mandić, Marta Popivoda, Ivan Marković, Vanja Kovačević, Dušan Čavić, Dušan Šaponja, Dragan Nikolić, Mladen Kovačević i Marija Stojnić.

Prošle godine Beldoks je u saradnji sa festivalom Docudays iz Kijeva organizovao program fokusa na savremeni ukrajinski dokumentarni film.

Igor Stanojević, selektor festivala, pozdravio je publiku na otvaranju.

- U Beogradu često čujete razgovore o tome koji je najbolji festival i na kojem festivalu se prikazuju najbolji filmovi. Ali, čak i za mene kao selektora je jedna stvar još bitnija, a to ste svi vi i svi mi ovde zajedno, jer Beldoks može i treba da bude mjesto na kojem možemo zajedno da maštamo i zajedno da stvaramo. A, da! Imamo i najbolje filmove - rekao je on.

Beldoks 2022 predstavlja presjek savremenog dokumentarnog filma na svjetskom nivou stoga program i ove godine okuplja ostvarenja autora nagrađivanih na međunarodnim festivalima okupljenih oko zajedničke vrijednosti - da autentičnim viđenjem svijeta utiču na svijet.