latinica  ћирилица
12/05/2022 |  07:41 ⇒ 11:22 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd će reagovati na zahtjev Prištine za članstvo u Savjet Evrope

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Priština danas podnijeti zahtjev za članstvo u Savjet Evrope, što, kako je ocijenio, predstavlja kršenje svih međunarodnih normi i najavio da će Beograd na to politički reagovati.
Aleksandar Vučić (Foto: buducnostsrbijeav) - Foto: Instagram
Aleksandar Vučić (Foto: buducnostsrbijeav)Foto: Instagram

Vučić kaže da je to na sinoćnoj radnoj večeri za lidere Zapadnog Balkana u Briselu potvrdila ministar u prištinskoj vladi Donika Gervala-Švarc, ističući da je riječ o kršenju svih principa međunarodnog javnog prava i normi iz pojedinih sporazuma od rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 do Vašingtonskog sporazuma.

- Postalo je besmisleno da govorimo da im više od 3.210 dana ne pada na pamet, ne da primene, već i da razgovaraju o Zajednici srpskih opština - rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On kaže da Srbiji predstoji veoma težak period i dodatne turbulencije.

- Priština misli da ukrajinsku situaciju koristi, optužujući Srbija za produženu ruku Rusije i dobije mnogo više nego na šta je računala ranije, predstavljajući sebe kao velikog borca protiv ruskog uticaja - rekao je Vučić.

On je dodao da će u narednih 36 sati biti zakazana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

- Počećemo politički da reagujemo i to je naš odnos. Ako neko misli da može da nas ucenjuje i da pritiscima slomi Srbiju, neće iće tako lako kako ste zamislili - rekao je Vučić.

On kaže da Srbija nema mnogo toga u svojim rukama, ali da će se boriti na međunarodnoj sceni za dalje povlačenje priznanja Kosova.

Na pitanje novinara da li mu je neko iz EU rekao da će Ukrajina možda dobiti status kandidata po principu kiparskog modela, dok u slučaju Srbrije to nisu dozvoljavali ni da se pomene, Vučić je rekao da se danas u svijetu jasno vidi da jedini princip koji važi da nema principa.

- Besmisleno je pričati o principima. Moramo u Srbiji da razumemo da je važno da se držimo morala u donošenju odluka, ali da mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo - ne. Do sada se pokazalo da gola sila i kršenje principa imaju prednost u odnosu na poštovanje prava i normi međunarodnog javnog prava - rekao je Vučić.

On je istakao da je za Srbiju ubrzanje evropskog puta strateški cilj, a da ne može da govori u ime EU o njihovom raspoloženju.

Vučić je naveo da očekuje da mnogo toga bude razjašnjeno do velikog samita o Zapadnog Balkanu 23. juna gdje će francuski predsjednik Manuel Makron "preuzeti veliku odgovrnost na sebe".

On je ukazao da Srbija nema gdje drugo da ide osim ka Evropi, ali čuvajući svoje nacionalne interese.