latinica  ћирилица
12/05/2022 |  07:57 ⇒ 08:09 | Autor: RTRS

Verhaz: U Srpskoj nije zabilježen nijedan slučaj akutnog hepatitisa (VIDEO)

U Srpskoj nije zabilježen nijedan slučaj akutnog hepatitisa kod djece uzrokovanog novim nepoznatim virusom od kojeg je trenutno u svijetu oboljelo 200 osoba. Medicinska javnost će u narednim danima biti obaviještena o uzročniku nove vrste hepatitisa, istakla je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Srpske.
Antonija Verhaz - Foto: RTRS
Antonija VerhazFoto: RTRS

 Verhaz je, gostujući u našem Јutarnjem programu, istakla da je Klinika za infektivne bolesti UKC Srpske je referentna ustanova za liječenje hepatitisa.

- U toku godine imamo određen broj pacijenata koji imaju bolest koja ima sve karakteristike akutnog virusnog hepatitisa, a nakon određenih pretraga nemamo potvrdu da se radi o virusu - naglasila je Verhaz.

Ona je dodala da nisu samo virusi uzročnici upale jetre jer, kako je rekla, postoji veliki broj hepatotropnih virusa - koksaki i adenovirusa za koje se i sumnja da su uzročnici najnovijeg nepoznatog virusa.

- Svjedoci smo posljednjih godina da virusi mogu da promijene svoju ćud zato što potiču iz životinjskog svijeta i skloni su genetskim mutacijama. Kad promijene svoja svojstva promijene i svoj potencijal prema ljudskom organizmu - rekla je načelnica.

Naglasila je da će se sačekati da Svjetska zfravstvena organizacija potvrdi o kojoj se vrsti hepatitisa radi, a ono što zabrinjava, ističe, su izvještaji da je kod nekoliko djece bila potrebna transplantacija jetre što upućuje da se radi o agresivnijem obliku hepatitisa koji ranije nije viđen.

Svjetska zdravstvena organizacija primila je izvještaje više od 200 slučajeva novog tipa hepatitisa nepoznatog porijekla ili upale jetre u 20 zemalja. Hepatitis je poznata bolest, najčešće izazvana virusnom infekcijom, a uzrokuje zapaljenje jetre. Za sada postoji pet glavnih tipova hepatitisa koje izazivaju određeni virusi - poznati kao A, B, C, D i E. Novi tip biće, vjerovatno, označen kao hepatitis F.