latinica  ћирилица
12/05/2022 |  08:59 ⇒ 09:04 | Autor: RTRS

Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

Ove godine Dan medicinski sestara i tehničara obilježava se pod sloganom "Ulaganje u sestrinstvo i poštovanje za osiguranje globalog zdravlja"
Živana Vuković Kostić - Foto: RTRS
Živana Vuković KostićFoto: RTRS

Danas medicinske sestre i tehničari predstavljaju profesiju sa jasnim mjestom u zdravstvenom sistemu. Međutim, gostujući u "Razbudilniku" Radija Republike Srpske, Živana Vuković Kostić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske, istakla je da treba sistemski podijeliti medicniske sestre prema njihovim kompenecijama i stepenu obrazovanja, te ih na osnovu toga raspoređivati na odgovarajuća radna mjesta, pa i plaćati.

- Imamo sada moderne bolnice i obnovljene domove zdravlja, ali najvažniji resurs su ljudi! Nama dosta mladih, ali i ljudi sa stažom, koji su u našem zdravstvu proveli i po petnaest, dvadeset godina, odlazi u inostrantsvo, što je potažavajuće. Oni najčešeće odlaze zbog ostvarivanja prava na bolju penziju, zbog prepoznavanja i priznavanja njihovog rada - rekla je Živana Vuković Kostić.

U više gradova Srpske danas će biti održane akcije mjerenja šećera u krvi, krvog pritiska, ali druženje sa građanima u cilju promociej zdravlja.

Ona je najavila održavanje 5. Kongresa i 20. simpozijuma medicinskih sestara, tehničara i babica, sa međunarodnim učešćem, pod sloganom "Možda će biti i ljepših vremena, ali ovo je naše!".

Kongres i simpozijum će biti održani od 2. do 5. juna u Banjaluci.