latinica  ћирилица
12/05/2022 |  10:33 | Autor: SRNA

HNS: Obmanama i floskulama, DŽaferović produbljuje međunacionalne podjele

Hrvatski narodni sabor, kao krovna organizacija koja okuplja sve političke stranke i legitimne predstavnike Hrvata, smatra da je izvještaj Kancelarije visokog predstavnika, iznesen na Savjetu bezbjednosti UN, izmanipulisan i diskutabilan, te da je obraćanje Šefika DŽaferovića, sekundarno legitimnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, primjer radikalnog unitarističkog narativa.
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

- Apsolutno aboliranje bošnjačkih stranaka u Izvještaju u UN u vezi sa najdubljom političkom krizom nakon Dejtona, koje svojim radikalnim unitarizmom nedvosmisleno razaraju multinacionalni karakter BiH, nije smjelo biti izostavljeno - upozoravaju iz ove organizacije.

Iz HNS-a ističu da institucija OHR-a treba da budu dio rješenja u BiH u prelaznom procesu transformacije i sticanja potpune suverenosti.

Ocijenjeno je da je obraćanje DŽaferovića primjer radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i političkim floskulama produbljuje međunacionalne podjele i izaziva nestabilnost.

- Zloupotreba institucije Predsjedništva BiH na ovakav način dodatno jača svijest među Hrvatima koliko je Dejtonski mirovni sporazum dragocjen, jer predviđa legitimno političko predstavljanje kao izraza volje konstitutivnih naroda - konstatovao je HNS.

Iz HNS-a ukazuju da je DŽaferović svojim stranačkim, a ne državničkim obraćanjem, još jednom udario u ključne elemente Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Navođenje Hrvatske de fakto kao neprijatelja BiH, primjer je narušavanja regionalnih odnosa, ističe se u saopštenju.

- Kao potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Hrvatska ne može biti etiketirana u takvom svojstvu, niti za tako nešto postoji racionalno uporište - navodi se u saopštenju HNS-a.