latinica  ћирилица
12/05/2022 |  10:56 ⇒ 10:57 | Autor: TANЈUG

Otvoren Sajam automobila u Beogradu; Vučić: Čekamo odluku o dolasku još dva proizvođača (FOTO)

Predsejdnik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je Sajam automobila "DDOR ECO BG CAR SHOW 07" na Beogradskom sajmu i poručio da srpska autoindustrija ima svijetlu budućnost, kao i da se još čeka odluka bar dva velika globalna svjetska proizvođača automobila da li će otvoriti svoje fabrike u Srbiji.
Sajam automobila u Beogradu (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Sajam automobila u Beogradu (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Ponosan sam na Srbiju i Beograd, na sajam automobila i motocikala budući da danas prisustvujemo prvoj manifestaciji ove vrste u Evropi nakon dvogodišnje pauze - rekao je Vučić na otvaranju.

Vučić je rekao da je Srbije privukla već velike i poznate proizvođače automobila i naglasio da je uvkeren da će Srbija uspketi da napravi cijeli lanac u proizvodnji električnih automobila u Srbiji. 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Uvjeren sam da je budućnost naše autoindustrije, kaže Vučić, koja je nosilac napretka svake zemlje - svijetla.

- Vjerujem da ćemo uspjeti da ubijedimo još neke od globalnih igrača da prihvate naše gostoprimstvo i otvore svoje fabrike baš u našoj zemlji. Uskoro očekujemo odluke bar dva velika globalna proizvođača, to bi bila najveća promjena u njenoj modernoj istoriji, ako bismo bar jednog od ta dva velika globalna igrača uspjeli da dovedemo u Srbiju - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić na otvaranju Sajma automobila u Beogradu (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Od 12. do 15. maja pod kupolom Hale 1 Beogradskog sajma predstaviće se 28 automobilskih marki, sa pedesetak premijera, od kojih je najveći broj električnih i hibridnih vozila.

Akcenat je na vozilima sa ekološki naprednim pogonskim rješenjima, automobilima na električni pogon, ali i novim modelima sa konvencionalnim pogonima za koje se pretpostavlja da su ekološki unaprijeđeni i da zadovoljavaju visoke ekološke standarde. 

Na sajmu će biti oko 210 automobilskih izlagača, zastupnika tridesetak brendova među kojima premijerno i legendarni 102 godine star, danas kinesko-britanski MG, trenutno najbrže rastući automobilski brend u Velikoj Britaniji.

Prikazaće između 120 i 140 različitih modela.

Takođe, biće izloženo 48 novih modela, od kojih su 36 premijere, a 12 noviteti. Sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biće predstavljeno njih čak 36.

Potpuno električnih automobila među premijerama i novitetima je čak 25, što je za više od 50 odsto.

Organizatori sajma ističu da je ovo prva ovakva manifestacija u Evropi održana nakon pandemije.

- Ovo zaista jeste podvig, jer do prije samo tri meseca ovakav projekat je bio nemoguća misija. Međutim, mi smo krajem prošle godine promijenili koncept manifestacije. Do sada su sajmovi imali jak komercijalni efekat, bilo je dosta prodaje automobila, a ove godine to neće biti slučaj. Dodali smo prefiks "eko" jer su tema ekološki napredna vozila - rekao je juče projekt menadžer Beogradskog sajma Zoran Lupšić.

Domaća publika imaće prilike da vidi električne i hibridne modele čija prodaja još uvijek nije počela.

Organizaciju sajma podržala je Srpska asocijacija uvoznika vozila i dijelova.

- Imamo i jedan novi brend, to je čuveni britanski MG koji je u kineskom vlasništvu i koji proizvodi i predstavlja isključivo električne automobile - najavio je Lupšić.

Paralelno sa "DDOR ECO BG CAR SHOW", u Hali 4 održava se i 14. salon motocikala, kvadova i sličnih vozila "Motopashion".

Ugostiće 50 izlagača, koji će predstaviti tridesetak brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila iz te kategorije, sa više od 80 modela.

Ljubitelji starih vozila će u Hali 3 moći da vide izložbu oldtajmera, a u okolnim manjim halama predstaviće se proizvođači dijelova i opreme.