latinica  ћирилица
12/05/2022 |  11:00 ⇒ 12:54 | Autor: SRNA

Kovačević: Bošnjaci izvršili državni udar

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da su Dejtonski sporazum i Ustav BiH u potpunosti porušeni, jer je ambasador BiH u UN Sven Alakaj odbio da Savjetu bezbjednosti proslijedi notu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, što je eklatantan primjer državnog udara.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Zamislite da ambasador Srbije u UN odbije da proslijedi notu predsjednika Vlade Srbije ili predsjednika Srbije, ili da ambasador Njemačke odbije da proslijedi notu kancelara. To bi se, naravno, smatralo državnim udarom i to bi bila automatska smjena - rekao je Kovačević.

On je naglasio da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović otišao u Njujork bez usaglašene izjave u Predsjedništvu BiH, a da je "nesrećni lažni car Šmit mali" tamo rekao da je "poštovanje i insistiranje na izvornom Dejtonu kršenje Ustava BiH".

- To je isto kao da vam je neko rekao da je poštovanje Svetog pisma, odnosno Biblije, kršenje hrišćanske religije - rekao je Kovačević za Televiziju Pink.

On je naglasio da će Republika Srpska nastaviti da insistira da se poštuje Ustav BiH onakav kakav je zapisan i da se poštuje Dejtonski sporazum.

- Republika Srpska u tom smislu nastavlja da se bori za ustavni poredak BiH, za ona ustavom garantovana prava koja su joj pod silom oteta, za onu autonomiju koja joj prema Ustavu pripada i slobodnu Republiku Srpsku u dejtonskoj BiH. Nikakvi strani mešatari nas u tom neće spriječiti. Želimo saradnju sa svima, ali uz poštovanje Ustava, a ne da nam neko kaže da je poštovanje Ustava kršenje Ustava - rekao je Kovačević.

On je naveo da Republika Srpska ne smatra Kristijana Šmita visokim predstavnikom jer nije prošao potrebne procedure i ne postoji odluka Savjeta bezjednosti UN o tome.

Kovačević je rekao da se, na osnovu Dejtonskog sporazuma i rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, svakih šest mjeseci u tom tijelu UN raspravlja o BiH, mada građani BiH priželjkuju da BiH postane stabilna i normalna i da domaći političari u BiH i ljudi koji su izabrani odlučuju o sudbini građana u BiH.

On je naveo da Šmit nije visoki predstavnik i da su za sve visoke predstavnike, prije njega, postojale rezolucije, a oni su podnosili šestomjesečne izvještaje u kojim su "iznosili neistine na štetu Srba i bili u funkciji samo jednog naroda u BiH i u funkciji neustavne i antidejtonske centralizacije BiH".

Kovačević je naglasio da je Šmit juče u Njujorku bio na osnovu zloupotrebe i činjenice da su Sjedinjene Države ovog mjeseca predsjedavale Savjetu bezbjednosti UN.

Govoreći o mogućnosti da lideru SNSD-a Miloradu Dodiku bude zabranjeno da se kandiduje na predstojećim izborima, Kovačević je rekao da Dodik pobjeđuje već u deset izbornih ciklusa jer radi u interesu građana Republike Srpske i građani to prepoznaju.

- Niko nema pravo da Dodika ili bilo koga drugog ukloni i zabrani mu da se kandiduje, pogotovo što se on zalaže za poštovanje Ustava u zemlji gdje je izabran kao demokratski predstavnik naroda - rekao je Kovačević.

Kovačević je rekao da je Dodik kao srpski član Predsjedništva BiH oko 25 puta iskoristio zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, kad god je smatrao da je preglasan protivno interesima srpskog naroda i Republike Srpske, dok hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić, koji je na tu poziciju došao glasovima Bošljaka, nije nijednom iskoristio to pravo.

- Zašto? Zato jer ide na odlučivanje kod Hrvata koji nikada neće podržati ništa što predloži gospodin Komšić - rekao je Kovačević.

On je dodao da se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović zaleže za interese hrvatskog naroda u BiH na isti način na koji se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zalaže za interese srpskog i, naravno, i ostalih naroda u BiH, što Srbi u Srpskoj podržavaju.

U osvrtu na kritike načina na koji je Srpska obilježila 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, Kovačević je rekao da su tokom svih godina Drugog svjetskog rata više od 90 odsto sastava partizanskih jedinica bili Srbi.

- To znači da je ta takozvana Armija BiH ratovala protiv tih potomaka boraca protiv fašizma - rekao je Kovačević.

On je čestitao 12. maj - Dan Vojske Republike Srpske svim bivšim pripadnicima.

- Gotovo 30.000 vojnika Republike Srpske je palo za slobodu. Oni su nama danas zavjet da moramo da nastavimo da se borimo za Republiku Srpsku i sve ono što smo dobili Dejtonskim sporazumom, odnosno na svu autonomiju koju smo dobili Dejtonskim sporazumom od koje nećemo odustati bez obzira na bilo kakve pritiske i sa koje adrese dolazili - poručio je Kovačević.