latinica  ћирилица
12/05/2022 |  11:40 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

SPC proslavlja Svetog Vasilija Ostroškog; U Mrkonjićima služena liturgija (FOTO/VIDEO)

Njegovo preosveštenstvo vladika diseldorfski i njemački Grigorije rekao je danas u Mrkonjićima kod Trebinja da je Sveti Vasilije Ostroški najmiliji srpski svetitelj, svjedok Vaskrsenja Hristovog, utjeha narodu, njegovo pribježište, učitelj i iscjelitelj.
Mrkonjići kod Trebinja - Foto: RTRS
Mrkonjići kod TrebinjaFoto: RTRS

Vladika Grigorije je naveo da Gospod više od 350 godina šalje kroz Svetog Vasilija utjehu, vjeru i nadu, ali i ono što je najvažnije, uči ljude ljubavi.

Foto: RTRS

On je dodao da je sve to svjedočanstvo onoga za čime svaka živa duša žudi, za neprestanom snagom, životom i neograničenom ljubavlju.

U Duhovnom centru u Mrkonjićima Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop Grigorije i episkop zapadnoamerički Maksim. Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika pristiglih iz svih krajeva Hercegovine.

Foto: RTRS

Patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Ostrog, a večeras će predvoditi litiju u Nikšiću.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.