latinica  ћирилица
12/05/2022 |  12:23 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Usvojen Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu

Vlada Republike Srpske usvojila je danas na 169. sjednici u Banjaluci Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, kojim se propisuje postupak dodjele turističkih vaučera u Srpskoj, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Sjednica Vlade Republike Srpske (foto: Vlada Srpske) -
Sjednica Vlade Republike Srpske (foto: Vlada Srpske)

Izmjenama ovog zakona obezbjeđuje se pravni osnov za dodatni podsticaj turističkoj privredi i građanima Srpske, a koji su u prethodnom periodu realizovani kao mjera Kompenzacionog fonda, navodi se u saopštenju.

Nacrtom zakona smanjuju se i formalnosti u postupku izdavanja licence za obavljanje poslova turističke agencije, usaglašava sadržaj Strategije razvoja turizma Srpske sa sistemskim propisima u oblasti strateškog planiranja i predviđa osnov Ministarstvu trgovine i turizma za davanje saglasnosti na standarde održivog turizma.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava Ministarstvu privrede i preduzetništva na ime podsticaja za povećanje plate radnika u iznosu od 3.000.000,00 KM, navodi se u saopštenju.

Navedena sredstva su namijenjena za isplatu podsticaja za povećanje plata radnika privrednim subjektima koji su u toku 2021. godine izvršili povećanje u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Srpske i Pravilnikom o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika.

Vlada Srpske usvojila je Izvještaj o radu Kompenzacionog fonda Republike Srpske za period januar - septembar 2021. godine.

Prema izvještaju, za sanaciju i ublažavanje štetnih posljedica virusa korona u navedenom periodu izdvojeno je 87,5 miliona KM, navodi se u saopštenju.

Cilj osnivanja ovog fonda je saniranje posljedica i poteškoća nastalih zbog pandemije virusa korona.

Ostvaruje se pružanjem direktne podrške preduzetnicima i poslovnim subjektima u Srpskoj koji su pretrpili ili trpe štetu usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona, Zavodu za zapošljavanje Srpske subvencionisanjem doprinosa za nezaposlenost nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona, zdravstvenom sektoru Srpske za pokriće troškova nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona, kao i zaposlenim u javnom sektoru u Srpskoj koji su obavljali poslove pod posebno otežanim uslovima rada nastalim usljed širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona.