latinica  ћирилица
12/05/2022 |  12:58 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Do kraja godine značajni rezultati u restrukturisanju Željeznica Srpske

Do kraja godine mogli bi se očekivati značajni rezulati u vezi sa restrukturiranjem Željeznica Republike Srpske, koje su danas proslavile krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Željeznice Srpske ujedno su obilježile i tri decenije postojanja i rada, pod sloganom "Naših prvih 30 godina".

Proces restrukturiranja Željeznica Srpske usporen je u protekle dvije godine zbog pandemije. Konverziju duga u kapital, primjena nove sistematizacije kao prelazno rješenje, ugovori o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranja putničkog saobraćaja, preduslovi su za formiranje holding preduzeća.

Generalni direktor "Željeznica Republike Srpske" Željko Radić ocijenio je da je budućnost kompanije u njenoj ekonomskoj samoodrživosti i da je u toku završna faza njenog restrukturisanja.

Kao ključne elemente naveo je konverziju duga u kapital, primjenu nove sistematizacije kao prelazno riješenje, te najavio da se pripremaju osnovni elemetn ugovora o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranja putničkog saobraćaja, kao preduslove za stvaranje holdinga i zavisnih predizeća koji bi trebalo da tržišno funkcionišu.

Željeznice su obilježile 30 godina postojanja i rada. Sindikalci ponosni na jubilej, ali ne procesom restrukturiranja.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić rekao je da je ponosan na ovaj jubilej, ali da ga radnici dočekuju sa strepnjom za budućnost svojih radnih mjesta, a najavio je i da će tražiti povećanje plata da bi se ublažio udar izazvan inflacijom.Ulaganjem u modernizaciju pruge, iz Željeznica namjeravaju da vrate broj putnika koji se nekada prevozio vozom. Željezničko čvorište značajno je i za grad.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević ukazao je na značaj ovog preduzeća za Doboj, koji je saobraćajni čvor Srpske i BiH.

Služen je parastos i položeni vijenci za oko 300 željezničara koji su poginuli u posljednjem ratu.