latinica  ћирилица
12/05/2022 |  13:11 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Pale: Položeni vijenci u znak sjećanja na borce sa Јasika

Kod spomen-obilježja na Јasiku na Trebeviću, podignutom u znak sjećanja na 32 poginula borca Vojske Republike Srpske, danas je služen parastos i položeni su vijenci.
Pale: Položeni vijenci u znak sjećanja na borce sa Јasika - Foto: SRNA
Pale: Položeni vijenci u znak sjećanja na borce sa ЈasikaFoto: SRNA

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da se davanjem pomena na ovome svetom mjestu palim borcima iz ovoga kraja za oslobođenje i stvaranje Republike Srpske svake godine njeguje kultura sjećanja, koju treba prenositi i na mlađa pokolenja.

Prema njegovim riječima, obaveza opštine Pale i grada Istočno Sarajevo, jeste da učini dodatni iskorak i nađe način da zbrine sve porodice i djecu palih boraca, riješi njihove stambene probleme i sve ono što treba populaciji koja je dala najviše za stvaranje Republike Srpske.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Pale Јasna Lazarević Gavrilović rekla je da su borci ostavili najsvetije što su imali, svoje živote, za temelje Republike Srpske, što se ne smije zaboravit, ni u Boračkoj organizaciji niti u narodu.

Ona je istakla da je važno da se budućim pokoljenjima prenese sjećanje na živote ljudi koji su stvarali Republiku, jer oni koji svoju istoriju ne pamte dužni su da je ponavljaju.

Ispred porodice Pandurević, Zorica Furtula rekla je da je njen stariji brat Strajko Pandurević nastradao 1992. godine i evidentiran kao prva žrtva rata.

Ona je dodala da, bez obzira na vrijeme i godine, bol ostaje ista i nemogućnost prihvatanja svega što se desilo, ali joj je drago da bar na neki način, s obzirom na situaciju, borci nisu zaboravljeni i što se spominju u pomenima.

Predsjednik Skupšine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da je služen pomen za 32 poginula borca pripadnika Vojske Republike Srpske iz Mjesne zajednice Јasik.

- Prije 30 godina formirana je Vojska Republike Srpske kao odgovor na otcjepljenje Slovenije i Hrvatske i pokušaj otcjepljenja BiH, unitarizacije i nametanja preglasavanjem srpskog naroda. Vojska Srpske imala je osnovni zadatak da štiti srpski narod u BiH i teritoriju na kojoj taj narod živi - poručio je Koroman i podsjetio da su srpski borci živjeli u mjestu Јasik i prije rata i branili svoja ognjišta.

Parastosu i polaganju vijenaca prisustvovali su porodice poginulih boraca, saborci, predstavnici opštine Pale i grada Istočno Sarajevo.