latinica  ћирилица
12/05/2022 |  13:28 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Dodik: Održavanje i obraćanje DŽaferovića i Šmita u SB - antisrpska sjednica (VIDEO)

Održavanje i obraćanje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića i Kristijana Šmita u Savjetu bezbjednosti bila je antisrpska sjednica.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je istakao da to pokazuje i činjenica da nisu dozvolili da se obrati neko ko je hijerarhijski bio više rangiran od člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića, i da se pogrešno tumači da je DŽaferović više rangiran od predsjedavajućeg Savjeta ministra Zorana Tegeltije.

- On to jeste ako to čini u ime Predsjedništva BiH i ako postoji odluka Predsjedništva da se to desi. S obzirom na to da Predsjedništvo nije odlučilo o tome, sam član Predsjedništva nije iznad predsjedavajućeg Savjeta ministara - poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da na jučerašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti ponovljeno ono što se vidi prethodnih decenija, a to je da postoji samo jedan krivac i da je on samo na srpskoj strani.

- Tu nije samo zloupotreba DŽaferovića već i onih koji su to dopustili, a nije učinjeno da se očuva bilo kakva koordinacija u okviru institucija BiH - naveo je Dodik.

Naveo je da sila i arogancija koja se vidi u SB pokazuje da su neki na strani kako kaže, muslimana.

Dodik je poručio da "mi moramo da priznamo da su danas neke od važnih zapadnih zemalja isključivo na strani muslimanske koncepcije o stvaranju unitarne zemlje".

- SDA jedini u svom programu ima antidejtosnka obilježja, da se ukinu entiteti i da se gradi građanska država. To nije dejtonska struktura i kao takva ne može da prođe. Ta struktura ne može da prođe bez obzira na pokušaje da legalizuju Kristijana Šmita. Bez obzira što se on tamo pojavio, on i dalje nije visoki predstavnik već samo bivši njemački diplomata - naglasio je Dodik.

Dodik kaže da je Šmit iznio mnogo neistina, te da je govornica u SB UN juče zloupotrijebljena.

Komentarišući Šmitovu izjavu da postoji opasnost da Srpska formira vojsku, Dodik je rekao da i Šmit zna da je to sasvim legitiman posao.

- Ustavom BiH i Aneksom 1 Dejtonskog sporazuma predviđena je formacija koja se zove Vojska Republike Srpske. Predviđeno je i rečeno da Oružane snage jednog entiteta ne smiju da pređu na prostor drugog entiteta. To piše u Aneksu koji su potpisale i garantuju SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i druge zemlje - izjavio je Dodik.

Dodik tvrdi da bez obzira na to, ako Srpska pomene da ide u ovaj proces onda kažu da je to izazivanje rata.

- Kakvog rata? To je borba za Ustav - naglasio je Dodik.