latinica  ћирилица
12/05/2022 |  13:52 ⇒ 14:19 | Autor: RTRS

30 godina postojanja Željeznica; Radio Srpske sa Upravom i radnicima (FOTO)

Željeznice Republike Srpske, koje su osnovane 1992. godine, sa sjedištem u Banjaluci, danas obilježavaju svoj Dan i krsnu slavu – Svetog Vasilija Ostroškog.
Željko Radić, generalni direktor ŽRS - Foto: RTRS
Željko Radić, generalni direktor ŽRSFoto: RTRS

Od 1996. godine sjedište komapnije je u Doboju, poznatom kao gradu željezničara i značajnom željezničarskom čvoru. Povodom ovog jubileja, ekipa našeg Radija iz Doboja, ispred Uprave preduzeća, realizovala je dvočasovnu emisiju "Zajednički talas".

Na peronima željezničkih stanica Srpske, svakog jutra prve su mašinovođe, a među njima i Denis Subotić.

Kaže da nesreće na prugama nisu česte. Pamti dvije, ali sa srećnim krajem.

- Poziv mašinovođe veoma je odgovoran. Mi smo, moje kolege i ja, prvi koji dolazimo ujutro na peron, prije putnika. Mi smo tu, pripremimo garnituru, spremimo sve da voz može na vrijeme krenuti i da, u zimskom periodu, bude ugodno zagrijano, priča Subotić.

Željeznički saobraćaj u Republici Srpskoj osnovan je sa njenim nastankom. Nezaobilazan za napredak društva, razvija se već tri decenije, a cilj je ovaj saobraćaj sačuvati i budućim generacijama. Željezničku mrežu Republike Srpske čini ukupno 416 km pruga.

Vozovi u Srpskoj tokom 2021. godine prevezli su nešto više od 60 hiljada putnika, a u ovoj godini taj broj je povećan. Tokom jedne godine na prugama se preveze između četiri i pet miliona tona roba, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske, Željko Radić.

Govoreći o značaju željeznica, on je naglasio da bi drumovi biti pretrpani da ne postoji ovaj vid saobraćaja, a većina roba ne bi mogla biti ni prevezena.

- Obnavaljanje infrastrukture i nova vozna sredstva omogućiće viši nivo kvaliteta usluga. To će, posebno, omogućiti da se povežemo sa onovnim koridorima - kako sa lukama na Јadranskom moru, tako i sa Srednjom Evropom, zaključio je Radić.

Željenice Srpske uspješno predstavljaju našu Republiku u međunarodnom saobraćaju, rekla je pomoćnica ministra saobraćaja i veza, Vesna Vožni.

Kako bi ovo preduzeće postalo samoodrživo i moderno, u toku je proces restrukturisanja, u koji je uključena i Vlada Srpske. U planu Vlade su značajna ulaganja u infrastrukturu.

- Pregovaramo sad za kreditna sredstva i podršku iz grant sredstava na koridoru 5C, od Šamca do međuentiteske granice. Evropska komisija nam iz IPA nepovratnih sredstava pruža podršku u projektovanju pravca Doboj - Tuzla - Zvornik. Sa kineskim partnerima pregovarali smo o remontu pruge od Banjaluke do Novog Grada i dalje prema Hrvatskoj - navela je Vožni.

Sagovornici u našoj današnjoj emisiji "Zajednički talas", koja se emitovala ispred Uprave Željeznica bili su i predstavnici Grada Doboja, turističke organizacije, kao i učenici Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić".