latinica  ћирилица
12/05/2022 |  15:30 | Autor: SRNA

Abazović: Potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC - obaveza države

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da je potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom obaveza države i da se nada da će to biti završeno na pristojan način.
Dritan Abazović (Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, ilustracija) -
Dritan Abazović (Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, ilustracija)

Abazović je novinarima, nakon sastanka sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem i Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom crnogorsko-primorskim Јoanikijem u manastiru Ostrog, rekao da "ne postoji nikakva dramatizacija" u vezi sa tim ugovorom.

- Moja želja je da ova vlada stavi tačku na pitanje temeljnog ugovora - dodao je Abazović.

Na pitanje novinara da li premijer sekularne države treba da se sastaje u manastiru, Abazović je rekao da će se truditi da bude premijer svih građana, nezavisno od toga da li su oni vjernici.

On je svima koji slave čestitao krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog i istakao da mu je bila velika čast i zadovoljstvo da se sastane sa patrijarhom Porfirijem i mitropolitom Јoanikijem.

- Radujem se da Crna Gora ide putem pomirenja, putem pravde. Želim da svi građani promovišu mir, univerzalne vrijednosti - rekao je Abazović.

On je naveo da su svi dobronamjerni ljudi dobrodošli u Crnu Goru, i da će politika Vlade u narednom periodu biti takva prema svim dobronamjernim ljudima.

- Veliko mi je zadovoljstvo, neka se narod raduje, neka bude što više zadovoljstva, sreće i da se uvijek gledamo lijepim povodima - poručio je Abazović.