latinica  ћирилица
12/05/2022 |  16:57 ⇒ 17:02 | Autor: SRNA

Košarac: Turizam - ključna privredna grana za promociju regionalne saradnje

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Tirani da turizam ima veliki društveni, ekonomski i politički značaj, te da ova grana privrede može biti ključna za promovisanje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.
Staša Košarac u Tirani - Foto: RTRS
Staša Košarac u TiraniFoto: RTRS

Košarac je u obraćanju na ministarskoj konferenciji zapadnog Balkana "Uklanjanje prepreka za održivi razvoj turizma" u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/, rekao da je ovaj skup prilika za afirmaciju reuzltata turističkih radnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/, kao i adekvatnih politika nadležnih entitetskih institucija u ovoj oblasti.

- Podaci govore da je u 2021. godini za 146 odsto povećan broj turističkih posjeta u odnosu na 2020. godinu. To je najbolji pokazatelj adekvatnih politika nadležnih institucija u revitalizaciji turističkog sektora nakon pandemije virusa korona", poručio je Košarac.

On je pohvalio napore nadležnih entitetskih ministarstava i vlada Republike Srpske i Federacije BiH na saniranju negativnih posljedica pandemije, te ocijenio da su mjere poput finansiranja određenih aktivnosti i dodjele vaučera dale vidljive rezultate.

Košarac je posebno istakao značaj regionalnog tržišta, povezivanja i zajedničkog turističkog proizvoda, pri čemu je konstatovao da je neophodno iz deklarativne preći na operativnu fazu i preduzeti konkretne mjere u korist građana i turističkih radnika svih zemalja regiona.

- Naša šansa je u strateškom pristupu i razvoju turizma, jer imamo zavidne prirodne ljepote koje su atraktivne kako za domaće, tako i za strane turiste. Moramo uložiti dodatne napore u njihovoj promociji, ali i ozbiljno se posvetiti da kroz regionalne inicijative radimo na unapređenju infrastrukture, koja je preduslov za razvoj turizma - konstatovao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ukidanje naplate putarine na dionici koja povezuje Trebinje i Herceg Novi dobar je primjer zajedničkog rada na uklanjanju infrastrukturnih barijera s ciljem boljeg povezivanja i bolje saobraćajne i putne komunikacije.

Košarac je ocijenio da institucije moraju pružiti maksimalnu podršku razvoju turističkog sektora, pri čemu je kao primjer pozitivne prakse istakao strateške investicije Vlade Republike Srpske u Olimpijski centar "Јahorina".

- To je konkretan primjer dobrog odnosa i strateškog pristupa institucija Republike Srpske razvoju i unapređenju turističkih kapaciteta. Takođe je važno pomenuti i značajne investicije ljudi iz realnog sektora u turizam. Takvih primjera je mnogo u Republici Srpskoj i FBiH i što je najvažnije, imaju odlične i uspješne rezultate rada - naveo je Košarac.

On je rekao da je u narednom periodu neophodno fokus staviti na privlačenje stranih investicija u domaći sektor turizma.

- S tim u vezi, smatram da u periodu koji je pred nama moramo raditi na uspostavljanju što većeg broja integrisanih graničnih prelaza, kako bismo omogućili lakši i brži protok ljudi, te smanjili gužve na granicama u toku turističke sezone - istakao je Košarac.

U delegaciji sa Košarcem na današnjoj konferenciji bili su prisutni ministar turizma i ekologije FBiH Edita Đapo i rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske Marko Radić.