latinica  ћирилица
12/05/2022 |  17:58 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Susret u Briselu značajan - predstavljeni stavovi Srpske (VIDEO)

Na sastanku sa liderima Zapadnog Balkana i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove Žozepom Boreljom, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prenio je stav da se Srpska snažno zalaže za poštovanje Ustava, ali da će se teško održati teritorijalni integritet i suverenitet BiH ukoliko drugi ignorišu činjenice i ruše Dejtonski sporazum.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Razgovarano je o ukrajinskoj krizi, kao i potencijalnom proširenju Evropske unije čemu se nada Srbija koja je najviše odmakla na tom putu.

Susret u Briselu bio je prilika da se u sjedištu Evropske unije čuju stavovi Republike Srpske. Ova činjenica je značajna, jer su pojedini predstavnici briselske administracije upravo Srpsku i njene zvaničnike označile kao remetilački faktor.

Zbog toga srpski član Predsjedništva ocjenjuje uspješnim sastanak. Dodik je ipak zabrinut zbog činjenice da Brisel insistira na teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, dok istovremeno ignoriše kršenje Ustava.

- Mi insistiramo na Ustavu i još jedan apsurd u BiH jeste što smo mi proglašeni da rušimo teritorijalni integritet i suverenitet. Ne rušimo, mi hoćemo Ustav. Veoma je teško danas biti ustavobranilac u BiH jer oni koji žele drugu BiH, obećanu muslimanima, su danas jaki i povrijeđeni i sada, zbog ovog sukoba u Ukrajini, smatraju da je došlo vrijeme da se sve to riješi na način kako oni hoće - rekao je Dodik.

Neformalni sastanak u Briselu bio je prilika da se razgovara o ekonomiji, regionalnoj bezbjednosti, ali i o budućnosti zemalja zapadnog Balkana, s akcentom na ukrajinsku krizu i izazove koje sa sobom nosi. Lideri zemalja zapadnog Balkana potvrdili su opredijeljenost u procesu evropskih integracija ali i jačanju regionalne saradnje.

- Želim da razgovaram sa našim najbližim partnerima, šest balkanskih lidera koji predstavljaju naše najbliže partnere, ne samo sa geografske tačke gledišta. Razgovaram sa njima kao budućim članicama EU, kako zajedno možemo da odgovorimo na posljedice ovog rata - rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

Za Srbiju, Evropska unija je strateški cilj, ali Beograd na evropskom putu neće odstupati od svojih nacionalnih interese - ključna je poruka Aleksandra Vučića iz Brisela. Pred Srbijom su, ponavlja, veliki izazovi.

- Mi nemamo gdje drugo da idemo, osim ka EU.  Što se EU tiče to morate da pitate njih. Јa očekujem da mnogo toga bude razjašnjeno do sredine juna i velikog samita 23. juna o Zapadnog Balkanu gde francuski predsjednik Makron preuzima veliku odgovornost na sebe - istakao je Vučić.

Neformalna večera u Briselu odmah je postala trn u oku federalnih krugova, koji istovremeno ne vide ništa loše u pojavljivanju Kristijana Šmita i Šefika DŽaferovića na sjednici Savjeta bezbjednosti koji su predstavljajući lične statove nastojali ocrniti Republiku Srpsku. Zanemaruje se činjenica da je DŽaferović samoinicijativno otišao na Ist River, a Šmit potpomognut Britancima i Amerikancima prezentovao izvještaj, koji je po ocjeni srpskih zvaničnika, kreiran po volji i u službi Bošnjaka.