latinica  ћирилица
12/05/2022 |  20:13 ⇒ 20:15 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Mira nema, bez mira sa Bogom

Mira nema, bez mira sa Bogom, poručio je večeras na Svetovasilijevskoj litiji u Nikšiću Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pred više hiljada vjernika.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Da prestane jezik rata, da govori jezik mira i Hristove ljubavi - istakao je patrijarh Porfirije, blagosiljajući okupljene.

Patrijarh srpski rekao je da se već četiri dana nalazi u Crnoj Gori i da ide putevima Svetog Save i Svetog Vasilija.

- Nalazim se na stopama koje je ostavio Sveti Sava u našem narodu, idem tragovima korena koje je zasadio Sveti Sava u našem narodu. On je zasadio koren, ali mnogi svetitelji Božiji i mi sa njima iznikli smo iz tog svetosavskog korena - istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijah je naglasio da samo ljubav prema Bogu i bližnjima čini ljude istinski ispunjenim radošću.

- Znamo da smo bez ljubavi potpuno prazni, a sa ljubavlju prema Hristu i bližnjima potpuno ispunjeni - rekao je patrijah Porfirije.

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije na početku je poželio dobrodošlicu patrijarhu Porfiriju u Nikšić i zatražio blagoslov za vjerni narod i sveštenstvo.

Svečanoj Svetovasilijevskoj litiji prisutvovao je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević, kao i bivši crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

Patrijarh je sinoć i jutros služio kod moštiju Svetog Vasilija u manastiru Ostrog.