latinica  ћирилица
12/05/2022 |  20:47 ⇒ 23:12 | Autor: SRNA

Čović: Ne postoje uslovi za održavanje izbora

Trenutno ne postoje uslovi za održavanje izbora u BiH, kao ni za sprovođenje izbornog procesa, prvenstveno u pogledu konstituisanja gornjih parlamentarnih domova na federalnom i nivou BiH, izjavio je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović na današnjem sastanku u Sarajevu sa američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- Tako nešto može dovesti u pitanje potpunu legalnost izbornog procesa, što bi dodatno usložnilo i stvorilo nestabilnost cjelokupnog političkog sistema na svim nivoima - ocijenio je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

Iz HDZ-a BiH saopšteno je da su Čović i Marfi razgovarali o aktualnoj situaciju u BiH, unutrašnjim odnosima, opštim izborima, kao i procesu reforme Izbornog zakona.

U saopštenju se dodaje da je proces reforme Izbornog zakona ostao otvoreno političko pitanje uprkos naporima hrvatskih predstavnika da svi pregovori završe dogovorom.

Čović je zahvalio za posredovanje američke administracije, podršku i cjelokupan angažman u BiH.

On je naglasio da Evropa mora biti čvrsto opredijeljena za mir i prosperitet, čije je temelje postavila Šumanova deklaracija prije 72 godine i stvorila današnje konture EU.

Tokom susreta razgovarano je i regionalnim, evropskim i transnacionalnim odnosima.