latinica  ћирилица
12/05/2022 |  21:11 ⇒ 13/05/2022 | 10:31 | Autor: sputniknews.com

Bocan-Harčenko: Rusija ima čvrstu nadu da joj Srbija neće uvesti sankcije

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se Moskva nada da Srbija neće promjeniti stav o uvođenju sankcija Rusiji i da takvo opredeljenje Beograda ne bi smatrala prijateljskim korakom.
Aleksandar Bocan Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Aleksandar Bocan Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Ta nada da Srbija neće promjeniti stav o sankcijama je dosta čvrsta, na osnovu izjava na najvišem nivou, ali i analize uzroka i niza razloga zbog kojih se Srbija ne pridružuje sankcijama. Riječ je o razlozima koji su veoma važni za razvoj Srbije, a i većina stanovništva ne misli da treba podržati sankcije protiv Rusije - rekao je Bocan-Harčenko za Radio-televiziju Vojvodine.

Ambasador nije želio da odgovori na pitanje kakve bi posljedice po odnose dvije zemlje imalo uvođenje sankcija Rusiji, rekavši jedino da "sankcije nisu prijateljski korak, posebno ne sankcije ovih dimenzija" i ukazao je da je izrazio nadu da do toga neće doći.

Bocan-Harčenko je naveo da "ne bi rekao da ima nekih promjena u odnosima Srbije i Rusije" i ukazao da Moskva nije otkazala nijedan projekat od strateškog značaja sa Srbijom.
 
- Nema promjena unazad ni loših naznaka, sa jedne strane, ali, sa druge strane, naravno da geopolitička situacija može da ima odjeka na odnos Rusije sa svakom zemljom, uključujući Srbiju. Najvažnije je da se Srbija istrajno, dostojanstveno, i uz poštovanje nacionalnih interesa, ne pridružuje sankcijama protiv Rusije. Taj stav je čvrst i dosljedan, predsjednik Aleksandar Vučić je to više puta potvrdio - kazao je ruski ambasador.
 
Naveo je da su pregovori Beograda i Moskve o novom ugovoru o snabdjevanju ruskim gasom "u pripremama" i dodao da će na njih uticati ukupni odnosi dvije zemlje, ali i situacija na tržištu.

- Nema sumnje da će Rusija uzeti u obzir da je Srbija prijateljska zemlja, da imamo strateški odnos. Deklaraciju o strateškim odnosima niko nije doveo u pitanje u posljednje vrijeme, ona je važeća i za Moskvu i za Beograd. Pregovori se nikad ne vode izvan cjelokupnih političkih odnosa dvije zemlje, u obzir mora da se uzme činjenica da se Srbija nije pridružila sankcijama, ali i situacija na energetskom tržištu - kazao je ruski diplomata.

On je rekao da Rusija neke nedavne poteze Srbije "objašnjava pritiscima Zapada" na Beograd.

- EU vrši nevjerovatan pritisak na Srbiju, izvan prihvatljivih dimenzija. Teško nam je da prihvatimo da je moguće takvo ponašanje EU, ali i Vašingtona, taj pritisak na Srbiju i pretnje sankcijama, na zemlju koja je kandidat za članstvo u Uniji - kazao je on.

Naglasio je da stav Rusije po pitanju takozvanog Kosova neće biti promjenjen, da Moskva smatra da je Kosovo presedan i da su Krim, Donjeck i Lugansk različita pitanja od Kosova.