latinica  ћирилица
13/05/2022 |  07:24 ⇒ 14:01 | Autor: SRNA

Glina: Parastos Srbima zvjerski ubijenim 1941.

U spomen-kosturnici na pravoslavnom groblju u Glini danas će biti služen parastos, a potom položeni vijenci u znak sjećanja na više od 2.000 uglavnom Srba sa Korduna i Banije koji su zvjerski ubijeni u maju i avgustu 1941.
Parastos Glina - Foto: RTRS
Parastos GlinaFoto: RTRS

Na ovaj načni biće obilježena 81 godina od mučeničkog stradanja Srba ovog kraja, a parastosu će, između ostalih, prisustvovati i predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov kao potomak srpskih žrtava.

Vijeće srpske nacionalne manjine juče je postavilo krst na spomen-kosturnicu u Glini koja je podignuta 1951. godine, a sredstva za kompletnu rekonstrukciju kosturnice, uključujući i krst, prošle godine obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

Arlov je dodao da je krst postavljen na njegovu inicijativu kao potomka zvjerski ubijenih žrtava 1941. godine i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Gline.

"Za vrijeme komunističke vlasti pravoslavni krst nikada nije bio na kosturnici. Ovi mučenici su zvjerski ubijeni prije 81 godinu, mada su svi bili kršteni. Svi su bili pismeni i u crkvi su naučili pisati. Prvi put u miru njihove kosti leže pod krstom. Amin, Bože", rekao je Arlov.

Masovna ubistva Srba u Glini počela su u maju 1941. godine. Јedan od najsvirepijih i najjezivijih zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bio je pokolj nekoliko stotina Srba u glinskoj pravoslavnoj crkvi u avgustu 1941. godine.

U pokolju je stradalo 1.200 nevinih žrtava, a u kosturnici na pravoslavnom groblju sahranjeno je 2.000 žrtava eshumiranih u Prekopi 1951. godine.

Spomen-kosturnica u Glini podignuta je 1951. godine i u nju su preneseni posmrtni ostaci iz jama u koje su pobacani zvjerski ubijeni Srbi u velikom zločinačkom pokolju.

Odlukom Skupštine opštine Glina od 27. aprila 1964. godine, 13. maj je proglašen Danom sjećanja na žrtve fašističkog terora.