latinica  ћирилица
13/05/2022 |  08:50 ⇒ 09:03 | Autor: RTRS

"Noć muzeja" u subotu u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci (FOTO)

Ovogodišnji program "Noć muzeja" u fokusu će imati povezivanje Akademija umjetnosti Banjaluke i Trebinja, ali i otvaranje novog rekonstruisanog prostora Muzeja.
Noć Muzeja - Foto: RTRS
Noć MuzejaFoto: RTRS

- Manifestacija Noći muzeja počinje sutra u 20.00 časova otvaranjem dvije multimedijalne izložbe, banjalučke umjetnice Borjane Mrđe, profesora na Akademiji umjetnosti u Banjaluci pod nazivom „Dekorativna sopstva“ i trebinjskog umjetnika Igora Bošnjaka, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, pod nazivom „Budućnost se ponavlja više nego istorija“, najvila je direktorica MSURS, Sarita Vujković, gostujući u "Razbudilniku" Radija Republike Srpske.

Ona je takođe istakla, da će za javnost biti otvoren novi rekonstruisani prostor nakon završetka prve faze obnove objekta koja je obuhvatila ugradnju lifta, renoviranje prostorija za prvu javnu biblioteku za umjetnost u Republici Srpskoj, čitaonicu i istraživačkog centra.

Sarita Vujković u "Razbudulniku" Radija Republike Srpske

- Publika će imati priliku da pogleda i izložbu foto-dokumentacije koja prati rekonstrukciju Muzeja, a u toku večeri uživaćemo u zanimljivom i interaktivnom muzičkom programu pod nazivom „Noć muzike“ u okviru koje će se studenti muzičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci predstaviti nizom kamernih koncerata u novom adaptiranom prostoru, istakla je Vujković.

Plato ispred Muzeja je rezervisan za nastup di-džeja Dalibora D i „Live looping“ muzički performans Alberta Savića.

Specijalni gosti Noći muzeja su polaznici škole crtanja i slikanja umjetnika Renata Rakića, koji će inspirisani događajima zabilježiti svoje likovne impresije.

Noć muzeja se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske i Grada Banjaluke u okviru programa manifestacije „Proljeće u Banjaluci“.

Program će trajati od 20.00 do ponoći, a ulaz za sve događaje je besplatan.