latinica  ћирилица
13/05/2022 |  12:02 ⇒ 12:11 | Autor: SRNA

Lavrov: Neopreznost želje Kijeva da uđe u EU izaziva sumnje (VIDEO)

Neopreznost želje Kijeva da se pridruži EU izaziva sumnje, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL) -
Sergej Lavrov (foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL)

Lavrov je izjavio na konferencii za novinare poslije sastanka Savjeta ministara Zajednice nezavisnih država u Dušanbeu da Ukrajina pokušava da na svaki način naglasi aspiraciju da postane član EU i da Brisel treba da se izjasni odmah.

- Neopreznost takve želje Kijeva izaziva ozbiljne sumnje. Zaista je tako, imajući u vidu da je EU, iz konstruktivnog ekonomskog partnera kakvim je zamišljena, postala agresivan, ratobran igrač - rekao je Lavrov, a prenosi TASS.

On je naveo da EU želi da prati put NATO-a i da se potvrđuje trend spajanja sa Alijansom, zbog čega će evropski blok, prema riječima Lavrova, suštinski funkcionisati kao dodatak vojnom savezu.

Lavrov je ocijenio da Ukrajina, uprkos javnim objavama njenog rukovodstva da je bilo pogrešno odbaciti nuklearno oružje, u kontaktima sa Rusijom izražava spremnost da preuzme nesvrstan i neutralan status ukoliko dobije garancije izvan NATO-a i drugih vojnih i političkih blokova.