latinica  ћирилица
13/05/2022 |  13:24 ⇒ 13:28 | Autor: SRNA

Košarac i Kumbaro o značaju regionalnog tržišta i potrebi turističkog povezivanja

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas sa ministrom turizma i ekologije Albanije Mirelom Kumbaro o značaju regionalnog tržišta i potrebi povezivanja u sektoru turizma i istakao da Republika Srpska podržava pozitivne regionalne tokove i zagovara pristupanje BiH inicijativi Otvoreni Balkan.
Košarac i Kumbaro - Foto: SRNA
Košarac i KumbaroFoto: SRNA

Košarac je na sastanku sa Kumbarovom, na marginama ministarske konferencije zapadnog Balkana "Uklanjanje prepreka za održivi razvoj turizma" u Tirani, izrazio žaljenje zbog činjenice da se dio političke strukture iz FBiH protivi pridruživanju BiH inicijativi Otvoreni Balkan.

On je naglasio da su benefiti regionalne inicijative bili vidljivi, između ostalog, u nedavnoj situaciji nestašice merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, kada je Srbija odobrila izvoz ovih proizvoda prvenstveno Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, kao zemljama članicama Otvorenog Balkana.

Košarac je Kumbarovu upoznao o turističkim potencijalima Republike Srpske i FBiH, pri čemu je posebno naglasio da nadležne entitetske institucije sprovode adekvatne politike razvoja turizma, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

- Naše opredjeljenje je da otvaramo nova tržišta i omogućimo bolji protok domaćih turista prema zemljama regije. Albanija je zemlja sa velikim turističkim potencijalima, zbog čega je potrebno predanije raditi na turističkom povezivanju kako bismo postigli veće efekte na obostranu korist - poručio je Košarac.

On je rekao da zemlje zapadnog Balkana imaju najviše turističkog potencijala u zajedničkom regionalnom tržištu.

- To je, između ostalog, razlog zbog kojeg smatram da BiH treba da pristupi Otvorenom Balkanu, kako bismo kroz regionalno udruživanje i razvoj takozvanog balkanskog patriotizma doprinijeli unapređenju turističkih kapaciteta i ponude - rekao je Košarac.

On je istakao da ova regionalna inicijativa daje mogućnost adaptacije privrednicima i turističkim radnicima, kako bi zajednički mogli da budu dio turističke ponude Evrope i svijeta.