latinica  ћирилица
13/05/2022 |  13:26 ⇒ 14:57 | Autor: Agencije

Selaković: Četiri države povukle priznanje tzv. Kosova

Četiri države povukle su priznanje samoproglašenog Kosova, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
Nikola Selaković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Nikola Selaković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Predao sam Savjetu za nacionalnu bezbjednost note četiri države koje su povukle priznanje, a Savjet je ovlastio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da javnost obavijesti koje su to države kad procijeni da je vrijeme za to - rekao je Selaković novinarima nakon završetka sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost koja je sazvana zbog apliciranja samoproglašenog Kosova za članstvo u Savjetu Evrope.

Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da da šansu državama članica Savjeta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.

- Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rješenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno - rekao je Selaković.

Takođe, Selaković je prenio da su obaveštajne službe Srbije došle do saznanja da najmanje dvije velike države rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u kampanji za nova priznanja, kao i za zaustavaljanje kampanje Srbije za povlačenje priznanja.

Selaković poručuje da će vlada nastaviati da se žestoko borimo i radi na otprizavanju jednosrano proglašene nezavisnosti Kosova i da će u toj borbi se rukovoditi državnim i nacionalnim interesima.

Selaković je rekao "da se nalazimo u veoma teškoj situaciji pošto su Srbija i njeno rukovodstvo izloženi velikim pritiscima, da dobrvoljno privhatimo narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije, rušenje međunarog javnog prava i poretka i to na svoju štetu".

- U obavezi sam da ukažem da je Vlada SAD kroz saopštenje Stejt dipartmenta povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma jasno stavila do znanja da SAD smatraju taj sporazum i dalje važećim i kroz to saopštenje su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju - naveo je Selaković.

Kako je rekao, predajom formalnog zahtjeva za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope, Priština je pokazala da ne poštuje taj sporazum i datu riječ, kao ni stav države koja je bila domaćin postizanja sporazuma i učestovala u njemu.

Selaković ističe da je Priština jasno pokazala da nema namjeru da do bilo kakvog rješenja dolazi putem dijaloga već da se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup.

- Pred nama su burni i važni dani, predsjednik očekuje posjetu predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, najavljeno je i održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu 23. juna čiji će domaćin biti Emanule Makron. Zatim slijede veoma važni pregovori koji se tiču cijene gasa sa Rusijom, a uz sve to i naša diplomatska borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa - zaključio je Selaković.