latinica  ћирилица
13/05/2022 |  13:38 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Galijašević: Zapad podstiče antidejtonski kurs sarajevske politike

Politički analitičar DŽevad Galijašević izjavio je Srni da Zapad podstiče antidejtonski kurs sarajevske politike i da su napadi na srpske i hrvatske političke lidere u BiH izazvani zbog njihovog snažnog zalaganja za ustavna prava i Dejtonskim mirovnim sporazumom utvrđeni položaj konstitutivnih naroda.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević je istakao da je politika koja nastupa sa ciljevima nacionalnog interesa i slobode starih naroda BiH toliko jasna da u Hrvatskoj "gube živce" i kažu da će biti prisiljeni pribjeći "planu B", a to je proglašenje trećeg entiteta.

- Hrvati ne razumiju zašto zapadna NATO diplomatija sve u vezi sa BiH pogrešno interpretira - zašto podstiče štetni, antidejtonski, antiustavni i antievropski kurs sarajevske politike - rekao je Galijašević Srni.

Prema njegovim riječima, Hrvati su uglavnom ćutali i trpjeli, pa se pitaju zašto zapadne demokratije jačaju politiku koja podstiče mržnju, zašto njeguju probuđene neoosmanske i unitarne ambicije kod Bošnjaka, ističući da Dejtonski sporazum ruše Srbi čak i kad bošnjački lider taj sporazum odbacuje i naziva "ludačkom košuljom" za BiH.

- Pitaju se i zašto Zapad traži opravdanja za čvrste veze SDA sa radikalizmom i terorizmom, te tako doprinose procesu otuđenja muslimana BiH od Evrope, a očito je da grade utisak konflikta da bi za njega optužili Srbe i Republiku Srpsku - naveo je Galijašević.

Ali, na kraju, upitao je on, zašto su nekadašnji glavni grad, centar kulture i demokratije u BiH - Sarajevo i istaknute Sarajlije slijedili taj kurs i put Alije Izetbegovića, SDA i "Muslimanskog bratstva", pokazujući nesposobnost suočavanja sa problemima?

- Hrvatima u BiH nema spasa - osnovna je politička poruka sa Pantovčaka, od predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i iz Sabora, u kome opozicioni `Most` snažno podržava politiku ozbiljnog angažmana Hrvatske na zaštiti prava Hrvata u BiH, zbog čega vode rat sa briselskom Vladom Andreja Plenkovića - istakao je Galijašević.