latinica  ћирилица
13/05/2022 |  13:50 ⇒ 13:52 | Autor: SRNA

Za energetsku efikasnost u BiH i Sjevernoj Makedoniji 50 miliona evra

Evropska investiciona banka nastavlja pripremu studije analize tržišta za finansiranje energetske efikasnosti u stambenom sektoru u BiH i Sjevernoj Makedoniji, za šta je planirano 50 miliona evra.
Srebrenka Golić -EIB - Foto: SRNA
Srebrenka Golić -EIBFoto: SRNA

Program je planiran u okviru EIB-ove Inicijative za ekonomsku otpornost - infrastrukturna tehnička pomoć, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nakon današnjeg sastanka predstavnika ovog ministarstva i EIB-a.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić upoznala je predstavnike EIB-a o projektima koje Ministarstvo trenutno realizuje u oblasti energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Ona je naglasila da svi objekti čija je izgradnja počela nakon 1. januara 2016. godine moraju imati energetski sertifikat, bez kojeg ne mogu dobiti upotrebnu dozvolu.

Golićeva je ukazala da je problem u velikoj potrošnji energije u objektima koji su izgrađeni prije ovog datuma i istakla da je neophodno kreirati finansijski prihvatljive modele koji bi vlasnicima omogućili energetsku sanaciju stambenih objekata, bez dodatnih troškova za investiciono održavanje, s obzirom na složenu ekonomsku situaciju.

Na sastanku je usaglašeno da EIB, u okviru ove inicijative, intenzivira izradu studije izvodljivosti s ciljem da se ponudi najprihvatljiviji i ekonomski najpovoljniji model koji bi omogućio energetsku sanaciju što više stambenih objekata.