latinica  ћирилица
13/05/2022 |  14:37 ⇒ 14:38 | Autor: SRNA

Raković: Šmitovo obraćanje u Njujorku - dio otvorene kampanje protiv Srba

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je da je u toku otvorena kampanja protiv srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u regionu, što se najbolje vidi u otvorenom laganju Kristijana Šmita pred Savjetom bezbjednosti UN, apliciranju Prištine za Savjet Evrope, kao i u najnovijem potezu carigradskog patrijarha Vartolomeja.
Aleksandar Raković - Foto: RTRS
Aleksandar RakovićFoto: RTRS

Raković je poručio da Srbe kao narod i njenu crkvu može očuvati samo jedinstvo.

On je naglasio da je Šmit otvoreno lagao kada je u Njujorku rekao da na Balkanu nema mirnog razdruživanja, zaboravljajući da se Makedonija prvo mirno razdružila od socijalističke Јugoslavije 1991. godine, a potom Crna Gora iz zajedničke države sa Srbijom 2006. godine.

- Njegovo laganje ključno doprinosi razdruživanju BiH, tako da će se i ovaj njegov nelegitimni mandat pamtiti po tome što će BiH još brže ići ka mirnom razdruživanju na Republiku Srpsku i Federaciju BiH, a ukoliko političko Sarajevo, muslimani, kao glavni Šmitovi puleni imaju namjeru da započnu neke sukobe, onda je to drugačiji problem - rekao je Raković za Srnu.

Prema njegovim riječima, Šmit treba to da kaže, a ne da svaljuje krivicu na srpski narod i na Republiku Srpsku koja je krenula putem povratka svojih nadležnosti i zaštite svojih nacionalnih interesa u BiH.

- Šmit treba da bude krajnje otvoren - da je političko Sarajevo ustvari prijetnja, a ne Republika Srpska na koju je on pokazivao prstom u Savetu bezbednosti i, evo, poslužio se lažima - rekao je Raković.

On je rekao da nije nemoguće da se dogodi da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope, ali da je bilo i mnogo gorih raspleta u srpskoj istoriji.

- Ali, ako smo jedinstveni i ako pokažemo tu našu nacionalnu cjelovitost i u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i sa našom braćom u Crnoj Gori, onda uprkos svim tim pristisima koji su zadesili Srpsku, Srbiju i SPC imamo šansu da izađemo kao pobjednici iz ovoga, samo što su ovo utakmice koje se igraju na duge staze, a možda čak i na cijeli život - rekao je Raković.

Ona je istakao da Srbija mora da se postara da joj Rusija pomogne u ovoj situaciji tako što neće posegnuti za bilo kakvim represivim mjerama i sankcijama Rusiji.

- Јer, onda, ako za tim posegnemo, gubimo našeg saveznika. Јeste otežana uloga Rusije u ovom trenutku jer je ona zabavljena svojim problemima koje ima u Ukrajini, ali to ne znači da je nemoguće da Rusija podrži Srbiju u zaštiti naših vitalnih nacionalnih interesa - rekao je Raković.

On je dodao da je, čak, uvjeren da će se to dogoditi, ali da i Srbi "treba da urade nešto da se to dogodi".

- Ovo što je do sada bio slučaj, oslanjati se na Zapad kao saveznika, pokazalo se kao krajnje loše po nas, jer time što smo htjeli i srljali na Zapad i zapadne integracije poslije petooktobarskih promjena u Srbiji. To nije poremetilo Zapad u namjerama da i dalje razbija i razgrađuje naš državni prostor secesijom Crne Gore, a zatim i jednostranom secesijom Kosova - rekao je Raković.

On je naglasio da Srbi treba da imaju u vidu da će Zapad ponoviti taj scenario čak i ukoliko Srbi pognu ramena do kraja.

- To nikako ne bismo smjeli da uradimo, jer onda dolaze novi pritisci, nove ucjene i tome nikada neće biti kraj - zaključio je Raković.