latinica  ћирилица
13/05/2022 |  15:07 ⇒ 16:25 | Autor: RTRS

Dodik: Ekonomska situacija stabilna: Srpska ne povećava svoju zaduženost (VIDEO)

Ekonomska situacija na nivou Republike Srpske je stabilna i Republika Srpska ne povećava svoju zaduženost - rekao je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a nakon održane sjednica Predsjedništva ove stranke u proširenom sastavu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Istakao je da je situacija u BiH složena.

Naveo je da je zadovoljan što je Vlada Republike Srpske obezbijedila povećanje plata i penzija.

- Zadovoljni smo što je Vlada Srpske sa socijalnim partnerima donijela mjere i obezbijedila povećanje plata i penzija za 10 odsto, što na godišnjem nivou znači dodatnih 84 miliona KM za povećanje penzija, 58 miliona KM za povećanje plata, 14 miliona KM za povećanje davanja za borce i više od tri miliona KM za socijalnu zaštitu. To ukupno iznosi 159 miliona KM, što će biti obuhvaćeno rebalansom budžeta - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da će plate u javnom sektoru biti uvećane za 10 odsto od 1. maja i biti isplaćene u idućoj isplaćivanoj plati, kao i penzije u Republici Srpskoj.

- To je ozbiljan resurs od 150 miliona KM povećanja na budžet Republike Srpske od 4,3 milijarde KM - istakao je Dodik.

On je rekao da je topli obrok vještačka tema, podsjetivši da su ranije zbog razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom o aranžmanima, a tako je u Srbiji i u Hrvatskoj rečeno je da sve što se plaća ljudima da je sve plata.

- Tada smo topli obrok i putne troškove objedinili i rekli smo da je sve to plata i oni se već isplaćuju u strukturi te plate. Sada povećanjem od 10 odsto plate povećavamo i taj topli obrok koji je dio plate i putni troškovi - pojasnio je lider SNSD-a.