latinica  ћирилица
13/05/2022 |  17:43 ⇒ 14/05/2022 | 08:17 | Autor: RTRS

Stručnjaci za bezbjednost o sudbini i onome šta je rekao hrvatski zarobljenik (VIDEO)

Hrvat Vjekoslav Prebeg, koji je ratovao u ukrajinskoj vojsci i kojeg su ruske snage zarobile prilikom povlačenja iz Marijupolja, rekao je u ekskluzivnom razgovoru sa našim specijalnim izvještačem Danijelom Simićem da se osjeća dobro i da ruski vojnici dobro postupaju prema njemu.
Vjekoslav Prebeg - Foto: RTRS
Vjekoslav PrebegFoto: RTRS

Potvrdio je da na ukrajinskoj strani ratuje još stranih državljana, među kojima ima i Hrvata. Detaljno je opisao svoj ratni put i okolnosti pod kojima je zarobljen.

- Eli, dobro sam, hrane me, spavam na suvom, nisam žedan. Kad mi treba medicinska pomoć pruže mi je, tretiraju me puno bolje nego što sam vidio da se njihove zarobljene nekad tretira - poruka je Vjekoslava Prebega porodici u Hrvatskoj i svima koji ga znaju o tome kakva je njegova trenutna situacija.

Od našeg izvještača prvi put je čuo da će ga ruska strana tretirati kao stranog plaćenika, prema kojima nisu obavezni da primjenjuju odredbe Ženevske konvencije.

Iako takvim zarobljenicima prijete veoma visoke kazne, za neka djela čak i smrtne, vjerovatno će izbjeći takvu sudbinu, smatraju eksperti za bezbjednost.

- Čim su omogućili medijski nastup, čim su pustili vašeg novinara da obavi razgovor s njim, znači da on neće završiti tragično, nego će vjerovatno ići u proces razmjene. Možda neka zatvorska kazna, ali prije sam mišljenja da će biti razmijenjen za nekog ruskog vojnika u nekoj kasnijoj fazi, ne sad - smtra Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Tvrdeći da nije učestvovao u direktnim borbama, Prebeg je tokom razgovora detaljno opisao svoj boravak u Marijupolju, povlačenje, a potom i zarobljavanje 23. aprila.

Kaže da je u njegovom bataljonu bilo i Britanaca i Amerikanaca. Sa pripadnicima Azova nije bio u diretknom kontaktu, ali je, kaže, čuo da u njihovim jedinicama ratuje i veliki broj Hrvata.

- Јa osobno ne znam, a čuo sam da ima puno Hrvata, puno ljudi koji imaju tu ustašku ideologiju još iz Domovinskog rata i mladih koje su roditelji time obojili. To je što znam o njima - priča Prebeg.

Učešće stranih boraca na ukrajinskoj strani više nije tajna, kaže Ćeranić. Očekuje da će sličnih zarobljavanja biti još, i to ne samo vojnika.

- Prava vijest će biti kada stručnjaci, hemičari, biolizi, budu u situaciji da objašnjavaju zbog čega su došli i šta im je zadatak - dodaje Ćeranić.

Ovaj razgovor, koji smo objavili na našoj internet stranici, privukao je veliku pažnju medija iz regiona.

Naš izvještač Danijel Simić jedan je od rijetkih koji je dobio priliku da razgovara sa Prebegom i to bez ikakvih uslovljavanja ili sugerisanja toka razgovora.

- Sa njim nisam imao nikakav dogovor, niti sam pričao prije ni poslije, nisam imao ni vremena, niti sam pričao sa bilo kim od zatvorskih službenika. Oni su nas ostavili potpuno same sa tim čovjekom. Niti mi je bilo ko šta sugerisao, što je mene iskreno iznenadilo, nisu mi rekli ne smiješ pitati to, ili pitaj ovo...Јa sam svoj posao uradio koliko god sam profesionalno mogao. Taj čovjek je bio veoma rad da priča sa nama - rekao je Simić.

Prebeg je tokom razgovora rekao i da žali što se odlučio na ovaj korak i apelovao na sve koji razmišljaju da krenu njegovim putem da to nikako ne čine.

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske ranije je saopšteno da, iako je Vjekoslav Prebeg sam otišao na ukrajinsko ratište, rade na rješavanju njegovog slučaja i da detalje ne mogu otkrivati, zbog osjetljivosti situacije.