latinica  ћирилица
13/05/2022 |  17:58 ⇒ 14/05/2022 | 08:17 | Autor: RTRS

U Cirihu Privredni forum srpske dijaspore; Višković: Srpska plodno tlo za ulaganje (VIDEO)

U Cirihu je otvoren 4. privredni forum srpske dijaspore. Ovaj dvodnevni skup je prilika za saradnju švajcvarskih i srpskih privrednika i razmjenu iskustava iz oblasti informacionih tehnologija, energetike, nekretnina i medicine. Održan je i Privredni sajam.
Višković u Cirihu - Foto: Twitter
Višković u CirihuFoto: Twitter

Vrijeme je izazovno, ali privredna saradnja nema alternativu.

Zato je značajno svako povezivanje Republike Srpske sa investitorima, posebno ukoliko se radi o dijaspori, željnoj da svoje poslovne aktivnosti preusmjeri i u maticu.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović rekao je da Srpska pruža brojne prednosti za ulaganje, nego što je to slučaj u inostranstvu.

- Veoma je značajna dobra saradnja sa lokalnim vlastima, kao i napori da se smanje problemi oko papirologije koja je potrebna za pokretanje i vođenja biznisa - istakao je Stevanović.

Potencijali su veliki – dijaspora ima razvijene poslove, kapital i, možda i najvažnije, želju za poslovanjem u matici. Republika Srpska pružiće im svu potrebnu podršku.

- Republika Srpska ima komparativne prednosti i može da ponudi našim ljudima u dijaspori, da ulažući u Srpsku ostvare profit, rekao je Radovan Višković premijer Srpske koji je danas otvorio Četvrti međunarodni sajam dijaspore u Cirihu.

Privredna komora Švajcarska – Srednja Evropa okuplja privrednike iz ovog dijela Evrope. Cilj im je privredno, ali i društveno povezivanje sa našim regionom.

- Želimo da mijenjamo strategiju i produbimo poslovne veze sa Srbima. Da se fokusiramo, ne samo na privredu, nego i na svako drugo povezivanje. 200.000 Srba živi ovdje i ima mnogo mogućnosti - naveo je prdsjednik Privredne komore Švajcarske za srednju Evropu Oliver Bečinger.

Priliku za izlazak na zahtjevno tržište vide privrednici iz Srpske. Izvozno jesu orjentisani prema ovom dijelu Evrope, pa bi saradnji sa njemačkim i austrijskim tržištem, rado dodali i švajcarsko.

Predsjednik Područne privredne komora Banjaluka Goran Račić rekao je da je forum dobra prilika da se privrednicima iz dijaspore približe privredni, turistički, ali i svi drugi potencijali kojima Republika Srpska raspolaže.

- Privrednici iz dijaspore su značajan investicioni potencijal za Srpsku, jer je evidentno da su opštine u kojima su oni ulagali u prethodnom periodu imale značajnu stopu privrednog rasta, kao i povećan broj zaposlenih - naglasio je Račić.

Na sajmu se predstavljaju privrednici, ali i lokalne zajednice. Njih sedam iz Srpske ovdje ukazuje na povoljan poslovni ambijent.

Rad u dijaspori znači odricanje i Republika Srpska cijeni želju za investiranjem zarađenog u maticu. Premijer Višković je u razgovoru sa privrednicima iz Švajcarske istakao pogodnosti, prije svega mogućnosti povrata poreza i doprinosa, kvalitetnu radnu snagu i povoljne energente.

Četvrti samit srpskih privrednika u Cirihu, održan je nakon tri godine pauze uzrokovane pandemijom. Organizator skupa je Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj.