latinica  ћирилица
13/05/2022 |  18:54 ⇒ 18:54 | Autor: SRNA

Predstavljeni novi dokazi o biološkim laboratorijama u Ukrajini

Rusija je predstavila Savjetu bezbjednosti UN nove dokaze u vezi sa aktivnostima SAD u ukrajinskim biološkim laboratorijama koje je Moskva prikupila u posljednja dva mjeseca, izjavio je stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja.
Zgrada UN-a u Njujorku (Foto: EPA/MATT CAMPBELL, ilustracija) -
Zgrada UN-a u Njujorku (Foto: EPA/MATT CAMPBELL, ilustracija)

- Od prošlog sastanka, tokom prethodna dva mjeseca pojavio se veliki broj novih svjedočenja. Sav taj materijal smo proslijedili Savjetu bezbjednosti UN - rekao je Nebenzja.

Rusija je u više navrata izrazila zabrinutost zbog onoga što opisuje kao mrežu više od 30 bioloških laboratorija u Ukrajini koje finansiraju SAD, podsjeća "Sputnjik".

Zamjenik visokog predstavnika UN za pitanja razoružanja Tomas Markram predložio je danas aktiviranje mehanizama Konvencije o biološkom oružju kako bi se odgovorilo na zabrinutost Rusije zbog biolaboratorija u Ukrajini.

- Ohrabrio bih sve strane koje se pridržavaju pravila da koriste procedure dostupne po Konvenciji - poručio je Markram Savjetu bezbjednosti.

On je, međutim, naglasio da UN nemaju bilo kakav mandat niti tehničke mogućnosti da istraže optužbe o biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini.

Rusija je, s druge strane, napomenula da će zahtijevati objašnjenja od Vašingtona u vezi sa američkim vojnim programom u Ukrajini.

Zabrinutost na koju je Moskva skrenula pažnju podržao je i kineski predstavnik u UN, a Peking smatra da međunarodna zajednica treba ozbiljno da shvati navode Rusije u vezi sa biološkim laboratorijama u Ukrajini.