latinica  ћирилица
13/05/2022 |  20:49 | Autor: SRNA

Pendeš: BiH šalje u svijet poruku kao nefunkcionalna zemlja

Hrvatski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš izjavila je da BiH u svijet šalje poruku kao nefunkcionalna zemlja, te poručila da su potrebne reforme i izmjene zakona.
Marina Pendeš - Foto: SRNA
Marina PendešFoto: SRNA

Ona je izrazila nezadovoljstvo izvještajem Kristijana Šmita pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku, ističući da ne odgovara istini i da u njemu nije ni pomenuto ugrožavanje prava Hrvata u BiH.

Govoreći o ovogodišnjim opštim izborima u BiH i izmjenama Izbornog zakona, Pendešova je podsjetila da je lider HDZ BiH Dragan Čović rekao da je ta stranka uvijek otvorena za razgovor.

- Veoma je bitno da smo u istoj poziciji kao ostala dva konstitutivna naroda, da možemo birati predsjednika i predstavnike u vlasti - rekla je Pendeševa za N1.

Tvrdeći da se nisu stekli uslovi za izbore, Pendeševa je istakla da će HDZ BiH ipak u njima učestvovati jer je to manje zlo.

- Često se fokusiramo na ono što je za nas bitno, a to je izmjena Izbornog zakona, želeći da BiH dovedemo u poziciju za kandidatski status u EU - navela je Pendeševa.

Kada je u pitanju finansiranje izbora, Pendeševa je rekla da ne razumije navode da Hrvati opstruišu obezbjeđivanje novca za sprovođenje izbora.

- Prvo treba donijeti budžet, i to je zakonski, nije opstrukcija ministra /finansija u Savjetu ministara Vjekoslava/ Bevande. Ministar Bevanda nije jedini odgovoran za donošenja budžeta - naglasila je Pendeševa.