latinica  ћирилица
13/05/2022 |  21:20 ⇒ 22:22 | Autor: RTRS

Banjaluka: Otvorena izložba kineskog tradicionalnog slikarstva i kaligrafije

Izložba radova kineskog tradicionalnog slikarstva i kaligrafije "Kad bi se život zaustavio pri prvom susretu" otvorena je večeras u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.
Izložba radova "Kad bi se život zaustavio pri prvom susretu" - Foto: SRNA
Izložba radova "Kad bi se život zaustavio pri prvom susretu"Foto: SRNA

Izložbu je otvorio prvi sekretar i savjetnik za politička pitanja ambasadora Kine u BiH Miao Dake, izrazivši zadovoljstvo što će dio bogate kineske kulture biti predstavljen banjalučkoj publici.

- Uvijek osjećam toplinu kada dođem u Banjaluku i rado se ovdje vraćam, jer osjećam veliko gostoprimstvo, te mi je posebno zadovoljstvo biti ovdje, dio ovog značajnog događaja, koji predstavlja još jednu vezu između dva bratska naroda – Srba i Kineza - rekao je Miao prilikom otvaranja izložbe.

On je napomenuo da geografska udaljenost ne može umanjiti prijateljstvo Kine i Srpske, te poručio da treba što više graditi mostove, a sve manje zidove između naroda.

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci Ljiljana Stević rekla je da izložba sadrži 55 primjeraka kineskog tradicionalnog slikarstva i kaligrafije, koja su originalna djela kineskih akademskih slikara i profesora sa Akademije likovnih umjetnosti Sijan iz Kine.

- Ovo je prvi put da Banjaluka, Republika Srpska, ali i BiH ima priliku da ugosti ovakva umjetnička djela, jer je Sijan Akademija jedna od najstarijih u Kini. Cilj nam je da osim jezika, umjetnosti i kulture prikažemo tekovine kineske civilizacije kroz njenu tradiciju - rekla je Stevićeva.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Dragana Purković Macan rekla je da postavka ove izložbe ujedno predstavlja i početak saradnje profesora ove akademije sa kolegama iz Kine.

Ona je istakla i značaj ove izložbe jer predstavlja potpuno drugačiju kulturu i pristup slikarstvu na drugačiji način nego što je u Evropi i regionu, te predstavlja priliku da se upoznaju neke druge, daleke kulture.