latinica  ћирилица
14/05/2022 |  10:01 ⇒ 11:13 | Autor: RTRS

U Beogradu 22. maja Povorka sjećanja u čast svih srpskih žrtava i rad Zorana Stankovića (FOTO)

U sklopu završne scene filma Svjedok, režisera Denisa Bojića, koji se radi u koprodukciji Radio televizije Republike Srpske i Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i nestalih lica Republike Srpske, predviđeno je snimanje posljednje masovne scene filma "Svjedok" na teritoriji grada Beograda.
Kadrovi dokumentarnog filma "Svjedok" - Foto: RTRS
Kadrovi dokumentarnog filma "Svjedok"Foto: RTRS

Dvadeset i drugog maja predviđen je odlazak u Beograd članova porodica nastradalih i nestalih civila i pripadnika VRS.

Iz Republike Srpske prema Beogradu krenuće skoro trideset autobusa iz više od dvadeset opština.

Ovi autobusi će sa natpisima grada iz kojeg dolaze činiti jedinstvenu kolonu srpskog stradanja.

Autobusi polaze iz: Mrkonjić Grada, Broda, Kravice, Zvornika, Šekovića, Bratunca, Јelačića, Prnjavora, Bijeljine, Trebinja, Berkovića, Nevesinja, Bileće, Gacka, Višegrada, Prijedora, Srebrenice, Skelana, Vlasenice, Milića, Čelinca, Istočnog Sarajeva i Banjaluke.

U Beogradu, Povorka sjećanja biće formirana kod Vukovog spomenika u 12.30 časova, odakle će se pješke uputiti ka Aleji zaslužnih građana i grobnom mjestu dr Stankovića.

Kadrovi dokumentarnog filma "Svjedok" (Foto: RTRS)

Pozivaju se svi građani, nezavisno od mjesta stanovanja koji su direktno ili indirektno vezani za rad dr Stankovića te svi građani koji osjećaju tragediju srpskog stradanja da taj dan budu dio povorke posvećene radu dr Stankovića i svim srpskim žrtvama.

Kadrovi dokumentarnog filma "Svjedok" (Foto: RTRS)

Film "Svjedok" u čijem snimanju je do sada učestvovalo oko 7.000 ljudi predstavlja svjedočanstvu o životu i radu profesora dr Zorana Stankovića, specijaliste sudske medicine sa Vojnomedicinske akademije koji je tokom ratnih dešavanja uradio više od 7.500 obdukcija, na više od 50 masovnih grobnica i stratišta srpskog naroda., ali i svjedočanstvo o stradanju i pogromu Srba na kraju 20. vijeka, tokom građanskog rata u nekadašnjoj SFRЈ.

Film "Svjedok" (Foto: RTRS)

Punu podršku u organizaciji i realizaciji događaja pružili su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, grad Beograd, Policijske uprave Beograda, Šapca, Sremske Mitrovice, Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Ministarstvo saobraćaja Republike Srbije, Ministarstvo finansija Republike Srbije, Uprava carina Republike Srbije, ЈP Putevi Srbije, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.