latinica  ћирилица
14/05/2022 |  10:13 ⇒ 10:16 | Autor: RTRS

Na današnji dan prije 18 godina SFOR kidnapovao Milovana Bjelicu

Na današnji dan prije 18 godina u centru Sokoca vojnici Sfora presresli su i kidnapovali Milovana Cicka Bjelicu, sadašnjeg načelnika ove opštine.
Milovan Bjelica - Foto: RTRS
Milovan BjelicaFoto: RTRS

Hapšenje bivšeg predsjednika Srpskog Sarajeva i visokog zvaničnika Srpske demokratske stranke tada je potvrdio portoparol Stabilizacijskih snaga Robert Laprese.

Tog 14.maja 2004.godine pripadnici multinacionalnih snaga Sfora priveli su Milovana Bjelicu, za kojeg se sumnjalo da pruža podršku optuženima za ratne zločine. Bjelica je transportovan na "sigurnu lokaciju", gdje je obavljena istraga.

- Hapšenje je provedeno u okviru mandata Sfora i mi vjerujemo da će Bjelica biti u stanju da iznese nove informacije o optuženima za ratne zločine i njihovoj mreži podrške u BiH - istakao je tada Laprese.

Kidnapovanje Bjelice obavljeno je, prema izjavama svjedoka, bez upotrebe sile, ali i bez pružanja otpora.

Inače, Milovan Bjelica je, prema tvrdnjama medija, tokom rata bio jedan od najbližih saradnika Radovana Karadžića. Zbog sumnje da pruža podršku optuženima za ratne zločine, Bjelica se našao i na američkoj crnoj listi osoba, kojima je zamrznuta imovina i sredstva, kao i ulazak u Sjedinjene Američke Države. Na toj listi nalazi se i danas sa još nekolicinom osoba iz javnog života Republike Srpske.

Policija Republike Srpske, kako su tada izjavili u Centru javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo, nije bila obaviještena, niti je učestvovala u hapšenju na Sokocu.