latinica  ћирилица
14/05/2022 |  10:52 ⇒ 10:53 | Autor: RTRS

Arlov čestitao krsnu slavu Goraždevca

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov čestitao krsnu slavu Goraždevca, Sv. proroka Јeremiju.
Milorad Arlov - Foto: RTRS
Milorad ArlovFoto: RTRS

- Sv. prorok Јeremija radost i sreću neka podari vama i Goraždevacu u Metohiji, hrabrost i dostojanstvo da ovde opstajete u ovom drevnom selu okupljeni oko manastira posvećenog ovom velikom Svecu, najstarijem manastiru na Balkanu koji govori o vekovnom postojanju srpskog naroda u Metohiji. Nama Srbima kroz vijekove hteli su nametnuti mnoge simbole, promijeniti veru, imena i prezimena, zbrisati naše korene i postojanje. Kroz vekove vodio nas Krst naš sveti pravoslavni koji nas vodi i danas, Mnogo puta kroz muku, patnju, žrtve, ali i radost kroz slave koje samo mi imamo, zato sabrani oko njega i naše Svete crkve opstajemo! Hvala vam na predivnim litijama za ovaj dan, posebnim i jedinstvenim kojim čuvate srpsko postojanje. Krst koji vas i nas zajedno sabire i okuplja zajedno, koga na ovaj dan okupate svake godine kod mlina u potoku Јaz koji teče i krasi Goraždevac - navodi Arlov.

Pre tri godine, na ovaj dan, Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji podario je zlatnik sa likom Sv. proroka Јeremije u veliki slavski kolač koga je pronašao tada sedmogodišnji dečak Milutiin Dimitrijević.

- Želim vam da vas krst i prorok Јeremija okuplja navek u vašem selu, da se svake godine više dece rađalo i da ih kao svake godine obradujemo božićnim poklonima. Ove kao i proteklih godine čekamo vašu djecu krajem juna da nam dođu u Republiku Srpsku i Bijeljinu, vaš bratski grad - poručio je Arlov.