latinica  ћирилица
14/05/2022 |  11:08 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Srpska će imati pouzdano snabdijevanje prirodnim gasom, po pristupačnim cijenama (VIDEO)

Republika Srpska i ubuduće će imati pouzdano snabdijevanje prirodnim gasom, i to po pristupačnim cijenama, uprkos globalnoj energetskoj krizi - poručeno je iz resornog ministarstva. Energetska bezbjednost BiH i regiona u uslovima novih geopolitičkih karti, ujedno je bila i tema naučno-istraživačke konfrenecije, održane u Banjaluci.
Gas  (Foto:EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH) -
Gas (Foto:EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH)

Za Republiku Srpsku i BiH od velikog je značaja što u uslovima globalne ekonomske krize imaju pouzdanog snabdijevača gasom, kao i višegodišnju saradnju sa "Gasporom eksportom", ističu u Ministrastvu rudarstva i energetike Srpske.

- Dogovoren je nastavak preuzimanja gasa za Srpsku kroz postojeći gasovod preko Turskog toka - rekla je načelnica Odjeljenja za gas Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srpske Maja Mrkić Bosančić.

Energetska stabilnost BiH nikada nije bila na zavidnom nivou, pojašnjavaju eksperti za međunarodnu politiku. Uprkos, krizi i sukobu u Ukrajini, eksperti za međunarodnu politiku smatraju da u Srpskoj i BiH neće biti problema, posebno u elektroenergetskom sektoru, gdje ne očekuju probleme napajenja električnom energijom.

- Energetska bezbjednost BiH nikada nije bila visoka ni kada je riječ o kvalitetu snabdijevanja, ni kada se radi o količinama energenata, ali da se to nije vidjelo jer su i energetske potrebe bile male - istakao je profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.

Miroslav Nikolić iz Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosna je rekao da je zbog energetske krize i sukoba u Ukrajini i energetska stabilnost BiH pred izazovom, ali da vjeruje da neće biti ugrožena i da neće biti značajnijih problema, posebno u elektroenergetskom sektoru, gdje ne očekuje probleme sa napajenjem električnom energijom.

Ali, u narednom periodu biće neophodno redefinisati pojam energetske bezbjednosti, jer sve što se dešava u međunarodnim odnosima nije viđeno od 1939. godine i da se energenti koriste kao nekonvencionalno oružje u hibridnom ratu između Rusije i SAD.

- Sve je postalo politika i ne može se govoriti ni o dugoročnim projekcijama snabdijevanja, ni o planiranim cijenama. Snabdijevanje energentima će biti neizvjesno. Evropa nema alternativu ruskoj nafti u narednih pet do 10 godina - kaže Dušan Proroković sa Instituta za Međunarodnu politiku iz Beograda.

Geopolitičke i geostrateške promjene u Evropi, kao i u svijetu - utiču na energetsku politiku koja bi trebalo da se definiše u BiH, poručeno je sa naučno-istraživačke konferencije u Banjaluci.

 

Geopolitičke i geostrateške promjene u Evropi, kao i u svijetu - utiču na energetsku politiku koja bi trebalo da se definiše u BiH, poručeno je sa naučno-istraživačke konferencije u Banjaluci.