latinica  ћирилица
14/05/2022 |  13:05 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

Galijašević: Srbija da tuži BiH zbog jednostrane promjene Dejtona

Srbija bi kao potpisnik i ugovorna strana Dejtonskog mirovnog sporazuma trebalo da tuži BiH pred međunarodnim sudom zbog jednostrane promjene Dejtona, izjavio je danas politički analitičar DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević je ukazao da je u BiH došlo do jednostrane promjene najmanje dva aneksa Dejtonskog sporazuma, Aneksa četiri i Aneksa 10, koji reguliše djelovanje civilnih struktura i visokog predstavnika.

- Ta tužba pred međunarodnim sudom bila bi utemeljena i kroz svjedočenje potpisnika tih aneksa. Republika Srpska bi, iako nema puni međunarodni diplomatski status, pred sudom mogla da se pojavi kao svjedok. Ona bi u tom svojstvu mogla da svjedoči o nasilnoj promjeni Dejtonskog sporazuma u odredbama i tačkama u kojima se to dešavalo - rekao je Galijašević za televiziju "Hepi".

Govoreći o prisluškivanju i drugim mjerama prema srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Galijašević je ocijenio da je Dodik najugroženija ličnost na Balkanu.

- Njegov život je ugrožen. U tome učestvuju i pojedine zapadne službe, jer su u Banjaluci na nadzornim kamerama u gradu uočeni Britanci koji nisu dio mirovne operacije Altea, a nose uniforme. Ili ih vidite kako u civilnim odijelima djeluju po gradu - naglasio je Galijašević.

Ovaj stručnjak za bezbjednost podsjeća da su nedavno od jedne partnerske službe u Banjaluku stigle informacije da je bilo planirano kidnapovanje srpskog člana Predsjedništva BiH, zbog čega je podignut Dodikov nivo bezbjednosti, kao i članova njegove porodice, te funkcionera Republike Srpske.

- Ta ugroženost, koja još traje, dolazi i od zapadnih krugova, ali i određenih terorističkih radikalnih islamističkih krugova, kojih u BiH ima mnogo - naveo je Galijašević