latinica  ћирилица
14/05/2022 |  13:32 ⇒ 13:34 | Autor: SRNA

Ilić: Prošle godine poginulo devet motociklista

U Republici Srpskoj je prošle godine u saobraćaju smrtno je stradalo 101 lice, od kojih devet vozača mopeda ili motocikla, rekao je danas predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milan Ilić.
Milan Ilić - Foto: SRNA
Milan IlićFoto: SRNA

Ilić je naglasio da je cilj republičke kampanje, koja je danas počela u Istočnom Srajevu, da skrene pažnju vozačima, pješacima i biciklistima na motocikliste, kojih je svakim danom sve više u saobraćaju.

- Veliki je broj poginulih vozača mopeda i motocikla u saobraćajnim nesrećama, zbog čega je ovakva obuka od izuzetno velikog značaja - istakao je Ilić, napomenuvši da ih je 2020. godine poginulo 13 odsto.

Prema njegovim riječima, kampanja "Retro je in! Vozi naprijed, pogledaj nazad!" namijenjena je i vozačima motocikala i mopeda da bi se ukazalo na značaj pravilnog korištenja zaštitne kacige i opreme u vožnji.

Ilić je dodao da će Agencija pokušati da pronađe model da što više motociklista i mopedista prođe obuku.

Predstavnik Moto-kluba "Long rajders" Milan Samardžići rekao je da je prošle godine došao na ideju da organizuje ovakvu obuku, kada je bio na jednoj pokaznoj vježbi na kojoj je shvatio koliko ne zna o motociklizmu.

Prema njegovim riječima, na ovoj vježbi uče kako izbjeći prepreke, kako motocikl funkcioniše i kako da najbolje iskoriste sve njegove karakteristike, spasu sebe i ostale učesnike u saobraćaju.

Predsjednik Moto-kluba "Bezbjednost" i licencirani trener za vožnju Vitomir Golušin naglasio je da je ovaj trening namijenjen svima od sedam do 77 godina da bi motociklisti proširili znanje i naučili vještine upravljanja motorom.

Kampanju će tokom ljeta sprovoditi ministarstva saobraćaja i veza i unutrašnjih poslova Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, republički Auto-moto savez, te jedinice lokalne samouprave.