latinica  ћирилица
14/05/2022 |  18:50 ⇒ 15/05/2022 | 01:11 | Autor: RTRS

Јoš nema dogovora u opoziciji o zajedničkim kandidatima na izborima (VIDEO)

Branislav Borenović, nakon Glavnog odbora PDP-a, rekao je da je Јelena Trivić kandidat ove partije za predsjednika Republike, a da od SDS-a očekuju kandidata za srpskog člana Predsjedništva.
Opozicija - Foto: RTRS
OpozicijaFoto: RTRS

Iz SDS-a navode da će dati jednog kandidata, ali još neće da kažu da li će to biti za člana Predsjedništva ili predsjednika Republike. Istovremeno, Nenad Nešić podsjeća da DNS ima svoje kandidate. Ostali iz opozicije kažu da su im hitno potrebne konsultacije.

Da li je ovo definitivno podijelilo opoziciju u Republici Srpskoj?

Nekoliko mjeseci pred izbore, u opoziciji nema dogovora za zajedničke kandidate. PDP predložio je Јelenu Trivić za predsjednika, a od SDS-a očekuju prijedlog za srpskog člana Predsjedništva.

- Mi smo uradili kako mislimo da je najbolje - rekao je Borenović.

I SDS je upoznat sa ovim prijedlogom. Potvrdili su da će dati jednog kandidata, međutim na pitanje da li će to biti za srpskog člana Predsjedništva nisu bili određeni.

Da li su to dogovorili i sa ostalim opozicionim strankama, u PDP nisu konkretno odgovorili. U SDS-u kažu da će razgovarati.

A za razgovore je spreman i DNS ali, kažu, ne na ovakav način. Zato ne odustaju od svojih kandidata za dvije inokosne funkcije.

- Oni su dali svoje kandidate bez konsultacija, to je njiho legitimno pravo, ali imamo i mi pravo da dajemo svoje - smatra Nenad Nešić.

Iz opozicionog SPS-a, Gorana Selaka, traže konsultacije. Spremni su podržati kandidate opozicije, ali samo pod jednim uslovom.

- Naš stav je od ranije poznat da ćemo mi podržati kandidate opozicije ako oni budu jedinstveni i ako on može da odnese pobjedu ali u narednih trideset dana održaćemo sjednicu Predsjedništva i prezentovati naša istraživanja - tvrdi Selak.

Selak ne krije da će, ako iz drugih opozicionih partija, budu kandidati za inokosne funkcije njegova partija tražiti mjesto premijera. Јelena Trivić kandidat PDP-a za predsjednika Republike kaže da ne brine za izborni rezultat ako opozicija bude išla sa više kandidata.

Iz vladajuće koalicije kažu da ne žele da se bave opozicijom, ali da sva ova priča o kandidatima pokazuje koliko su nejedinstveni.

- Opozicija nudi nesigurnost i neslogu - smatra Denis Šulić iz SNSD.

Na sastanku vladajuće koalicije prije nekoliko dana potvrđeno je da će sve stranke okupljene oko SNSD-a podržati zajedničke kandidate.

Iz SDS-a ranije se čulo da, ne bude li opozicija jedinstvena, od zadovoljavajućeg rezultata na izborima nema ništa.