latinica  ћирилица
14/05/2022 |  20:23 ⇒ 21:26 | Autor: SRNA

Tuševljak: Najvažnije da je potvrđena optužnica u predmetu "Dobrovoljačka"

Glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage ratnih zločina Simo Tuševljak rekao je danas da je najvažnije da je Sud BiH potvrdio optužnicu za zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nad pripadnicima ЈNA i da će tim licima biti suđeno, da će morati da sjede na otuženičkoj klupi i slušaju dokaze i svjedoke.
Simo Tuševljak - Foto: SRNA
Simo TuševljakFoto: SRNA

Tuševljak je rekao da se potvrđivanjem optužnice protiv 10 lica za "Dobrovoljačku" pokazalo ono što je MUP Srpske radio u proteklom periodu, a to je podnošenje izvještaja i krivičnih prijava.

- Pokazali smo da je počinjen zločin nad pripadnicima ЈNA, ne samo u Dobrovoljačkoj ulici, već da je krenuo od 2. maja i da je bio kontinuiran i organizovan - rekao je Tuševljak za ATV.

On je rekao da su sva ta lica prijavljena od strane MUP-a i jasno je da postoji osnovana sumnja da su počinila krivično djelo ratnog zločina.

- Najbitnije da je optužnica potvrđena i da će biti suđeno tim licima, da će u narednih nekoliko godina dolaziti u Sud BiH, sjediti na optuženičkoj klupi i slušati svjedoke i dokaze o zločinu koji su oni počinili - rekao je Tuševljak.

On se nada osuđujućoj presudi i da će optuženi dobiti kazne dugotrajnog zatvora.

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Јusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj ЈNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni se, takođe, terete da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršioce, kao i pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.