latinica  ћирилица
15/05/2022 |  10:12 ⇒ 14:03 | Autor: RTRS

Sjećanje na stradale pripadnike ЈNA u Tuzlanskoj koloni (FOTO/VIDEO)

Porodice stradalih, preživjeli učesnici "Tuzlanske kolone" i delegacije iz Republike Srpske na Brčanskoj malti odali su pomen stradalim pripadnicima ЈNA.
30 godina Tuzlanske kolone, sjećanje - Foto: RTRS
30 godina Tuzlanske kolone, sjećanjeFoto: RTRS

Pomenu su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Iz Bijeljine su jutros krenula tri autobusa, koje je do Banj Brda, do entitetske granice pratila policija Republike Srpske, a odatle do Tuzle pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona.

Nakon mirne šetnje i vjerskog pomena na Brčanskoj malti, učesnici su se vratili u Bijeljinu.

U Bijeljini će na gradskom groblje Pučile biti služen parastos i položeni vijenci i cvijeće.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine mučki napale kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu.

U napadu iz zasjede ubijena su 54 pripadnika ЈNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika ЈNA zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Napadnuta je 92. motorizovana brigada ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna".

"Tuzlansku kolonu", u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".

Povezane vijesti:

Milunović: U Tuzli pogaženi i međunarodno pravo i svi običaji ratovanja