latinica  ћирилица
15/05/2022 |  11:13 ⇒ 16/05/2022 | 07:07 | Autor: RTRS

Dodik o Tuzlanskoj koloni: U BiH nema pravde za srpski narod

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je povodom obilježavanja "Tuzlanske kolone" da u BiH nema pravde za srpski narod, jer za ovaj zločin niko nije odgovarao.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

- Danas kad se sjećamo zločina nad pripadnicima ЈNA u "Tuzlanskoj koloni" moje misli su sa porodicama ubijenih vojnika. Uporno odbijanje pravosudnih institucija da procesuiraju odgovorne za ovaj zločin još je jedan u nizu dokaza da u ovakvoj BiH nema pravde za srpski narod - naveo je Dodik na Tviteru.

Dodao je da nas svi počinjeni a nekažnjeni zločini nad Srbima "trajno podsjećaju na našu borbu za slobodu i ne smijemo da ih zaboravimo".

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine mučki napale kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu.

U napadu iz zasjede ubijena su 54 pripadnika ЈNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika ЈNA zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Napadnuta je 92. motorizovana brigada ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna".