latinica  ћирилица
15/05/2022 |  11:21 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

Milunović: U Tuzli pogaženi i međunarodno pravo i svi običaji ratovanja

U Tuzli su na današnji dan prije 30 godina pogaženi međunarno pravo i svi običaji ratovanja, a javnost treba da zna da za taj zločin niko nije odgovarao, izjavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, koji je odao počast na mjestu stradanja vojnika ЈNA u "Tuzlanskoj koloni".
Duško Milunović - Foto: SRNA
Duško MilunovićFoto: SRNA

Milunović je podsjetio da je u Skoplju, između vrha tadašnje ЈNA i predstavnika muslimanskog naroda Alije Izetbegovića, postignut sporazum o mirnom povlačenju jedinica ЈNA sa prostora BiH, zaključno sa 19. majem, ali da se u Tuzli ponovio scenario iz Dobrovoljačke ulice u Sarajevu.

- Tada je bilo dogovoreno sa kriznim štabom i jedinicom ЈNA da se izvuče iz kasarne. Oni su svoje izvlačenje, prema predviđenom dogovoru, i počeli oko 18.30 časova, u 19.00 časova je krizni štab naredio da se otvori vatra i napadne kolona ЈNA koja se izvlači, a u 19.30 časova je napadnuta kolona koja nije bila u mogućnosti da se brani - rekao je Milunović novinarima u Tuzlli.

On je dodao da su tada ubijena 54 vojnika, ranjeno 78, a 44 su zarobljena i mučena i da za taj počinjeni niko nije odgovarao.

Milunović je ukazao da međunarodno ratno pravo ima svoje standarde, da postoji Ženevska konvencija, kao i običajno ratno pravo koje karakterišu čast i riječ.

- Ovdje je pogaženo i međunarodno ratno pravo i svi običaji ratovanja. Samo jedno lice je osuđeno i to za zlostavljanje ranjenih - Ivan Koler i to na godinu i po - rekao je Milunović.

On je istakao da su Srbi danas došli u Tuzlu da odaju pomen žrtvama i podsjete javnost na zločin za koji niko nije odgovarao.

Na pitanje novinara da komentariše presudu Iliji Јurišiću u Beogradu, Milunović je rekao da je on samo jedno od lica koja su imala komandnu odgovornost za ovaj događaj. "Oslobođen je, mislim, iz proceduralnih razloga i u to ne bih ulazio", rekao je Milunović.

Prema najavljenom protokolu obilježavanja tri decenije od stradanja vojnika ЈNA u "Tuzlanskoj koloni", autobusi se sada vraćaju u Bijeljinu, na gradsko groblje Pučile, gdje će kod spomen-kosturnice u 12.30 časova biti služen parastos i položeni vijencvi i cvijeće, dok je za 12.45 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Muslimanske snage 15. maja 1992. godine napale kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu prilikom čega su ubijena 54 pripadniika ЈNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika ЈNA zarobljena od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Napad na 92. motorizovanu brigadu ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki".