latinica  ћирилица
15/05/2022 |  11:53 ⇒ 11:53 | Autor: RTRS

Kampanja MUP-a Srpske "Oružje ne štiti, oružje ubija" u cilju edukovanja učenika

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa UNDP-om organizuje javnu kampanju "Oružje ne štiti, oružje ubija" čiji je cilj da upozna djecu školskog uzrasta sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja nezakonita upotreba oružja, kao i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima.
MUP Srpske - Foto: RTRS
MUP SrpskeFoto: RTRS

U okviru ove aktivnosti u periodu od 16. do 27. maja biće organizovana edukativna predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola širom Republike Srpske, kako bi im se ukazalo ne samo na opasnosti koje oružje nosi, već i na primjere u našoj zemlji koji su nažalost završili tragično. Učenici će se takođe upoznati sa procedurama koje treba da koriste u slučaju da neko u njihovom okruženju posjeduje ilegalno naoružanje ili pronađe minsko-eksplozivno sredstvo.

Svjedoci smo da smo samo u prošloj godini na području Republike Srpske imali dva slučaja gdje je „igra“ sa oružjem imala tragične posljedice po našu djecu – u Derventi je poginuo dječak aktiviranjem eksplozivne naprave, dok je u Kalinoviku poginuo mladić.

Ovi slučajevi su upozorenje za sve da se prema oružju treba odnositi odgovorno. Legalno oružje treba držati na bezbjednom mjestu, što dalje od djece, a u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili drugog ilegalnog naoružanja odmah pozvati i obavjestiti najbližu policiju stanicu pozivom na "122".