latinica  ћирилица
15/05/2022 |  13:23 ⇒ 13:28 | Autor: SRNA

Vulin: Raduje me što je teritorijalni integritet svetinja za G7

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin raduje se, kaže, saopštenju Grupe sedam prema kojem je teritorijalni integritet svih zemalja svetinja.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

Zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja, nakon sastanka u Njemačkoj, poručile su da nikada neće priznati granice koje Rusija "pokušava da promijeni" i da će podržati svoje angažovanje u "podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući Krim, i sve države".

Članice su pozvale i države zapadnog Balkana da potpuno usklade svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije Rusiji i njihovu primjenu.

Pozvali su Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum.

Ministri su, između ostalog, naveli i da su zabrinuti zbog produbljivanja političke krize u BiH i dodali da osuđuju "svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje".

Komentarišući saopštenje izdato nakon trodnevnog sastanka šefova diplomatija sedam najmoćnijih zapadnih zemalja u Njemačkoj, Vulin je naveo da je stavom G7 o nepovredivosti granica "završena mukotrpna borba Srbije za očuvanje teritorijalne cjelovitosti".

- Hvala im za to, radujem se promjeni stava velikih i moćnih. Radujem se što se vraćaju na principe Dejtona i siguran sam da će ispraviti nenamjernu grešku, jer pod optužbom za rušenje ustavnog poretka BiH ne pominju Bakira Izetbegovića i SDA, koji traže ukidanje dejtonske Republike Srpske i zabranjuju Hrvatima da sami biraju svog predstavnika - poručio je Vulin.

On je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću čestitao što je svih ovih godina i prije G7 branio teritorijalni integritet svih zemalja i čuvao Dejtonski mirovni sporazum, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

- Nemoguće je da bi članice G7 zastupale nepovredivost teritorijalnog integriteta Ukrajine, a priznavale i podržavale komadanje Srbije. Moral je osnov politike najvećih i najrazvijenijih i siguran sam da nisu licemerni i bahati koliko su moćni i bogati - rekao je Vulin.