latinica  ћирилица
15/05/2022 |  14:33 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Srpska djeca sa Kosova i Metohije zahvalila dobrotvoru iz Srpske

Humanisti iz Republike Srpske, koji godišnje izdvaja 6.000 evra za pomoć srpskoj djeci na Kosovu i Metohiji, uručeni su pokloni i pismo zahvalnosti djece.
Milorad Arlov - Foto: RTRS
Milorad ArlovFoto: RTRS

- Neka Vas Bog čuva i neka Vam podari dug život - napisala je Nikolija Maksimović iz sela Strelice kod Kosovske Kamenice, navodeći da joj je pomoć ovog dobrog čovjeka produžila život budući da je imala operacije srca.

Ona od tog novca, stipendije, svakih šest mjeseci sa ocem Mikicom kupuje autobuske karte do Beograda i nazad, da bi išla na kontrolu jer je u ranim danima svog života imala tri operacije na srcu.

Ovom dobrotvoru poklonjena je uramljena slika manastira Gračanica Anastasije Mihajlović, četrnaestogodišnje djevojčice iz Gračanice, i pismo zahvalnosti koje je na istrgnutom listu iz sveske ispisala Nikolija Maksimović iz sela Strelice kod Kosovske Kamenice.

Zahvalnost je stigla i od Ilije Ristića iz sela Izvor kod Novog Brda, Ksenije Vuković, najmlađeg dijeteta trinaestočlane porodice Vuković iz Kosovske Mitrovice i Davida Rakića, takođe, iz Kosovske Mitrovice.

Ovaj sedamdesetpetogodišnji dobrotvor, koji razmišlja da od avgusta doda još jednu stipendiju, zahvalio je djeci iz južne srpske pokrajine za posebne poklone i istakao da su oni budućnost za koju se živi.

- Imam dovoljno da mogu pomoći, pare manje znače od osjećaja da si nekom djetetu olakšao život i bar na trenutak vratio osmijeh na licu. Takvih kao što sam ja vjerujem ima na hiljade, ali nedostaje nam osjećaj pripadnosti - poruka je ovog humaniste.

On je apelova da svi ljudi dobre volje odvoje na dnevnom nivou vrijednost jedne paklice cigareta i da ta sredstva namijene onima koji trpe i vape za korom hljeba.

Poklone zahvalnosti juče je humanisti, koji penzionerske dane, uprkos tome što je slabovido lice, provodi na selu baveći se poljoprivredom, u njegovoj kući uručio predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, koji je istakao da je riječ o ljudskoj gromadi.

- To je ljudina posvećena humanosti i dobročinstvu koja je u proteklih šest godina na ime pomoći srpskoj djeci na Kosovu i Metohiji izdvojila 36.000 evra ličnih sredstava - naglasio je Arlov.

Arlov je rekao da je ovom humanisti prenio riječi zahvalnosti srpske djece i njihovih roditelja sa Kosova i Metohije izgovorene prije mjesec dana na administrativnom prelazu Јarinje kada im je uručio stipendije.

On je napomenuo da je ovaj čovjek, koji ne želi da mu bude objavljeno ime i prezime, pomogao i 104 novorođenčadi rođenih kao treće ili četvrto dijete na području Eparhije zvorničko-tuzlanske, značajan iznos dao je i za gradnju Dnevnog centra "Podrži me - 9.januar" u Kosovskoj Mitrovici za djecu sa posebnim potrebama, a pomogao je i mnoge porodice u Republici Srpskoj, poput desetoro srpske djece porodice Klokić iz Broda kojima je umrla majka